Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności – Organic Agriculture and Food Production (OAFP) to nowy kierunek studiów licencjackich w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Językiem wykładowym będzie angielski a studiować będzie można za darmo dzięki dotacji z Unii Europejskiej.
Studia mają na celu wykształcenie specjalistów w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji żywności organicznej.
Interdyscyplinarny program
Zajęcia dla studentów prowadzone będą przez kadrę akademicką z różnych wydziałów SGGW (Rolnictwa i Biologii, Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Nauk o Żywności, Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Nauk o Zwierzętach, Nauk Ekonomicznych) oraz wykładowców z innych uczelni, także zagranicznych
– czytamy na stronie SGGW.
Co będą potrafić absolwenci Organic Agriculture and Food Production (OAFP)?
Absolwent kierunku Organic Agriculture and Food Production (OAFP) ma być wstępnie przygotowany do pracy w kolejnych szczeblach łańcucha produkcji żywności ekologicznej:
- przetwórstwie,
- handlu,
- systemach kontroli i certyfikacji
- firmach związanych z edukacją, upowszechnianiem wiedzy i usługami doradczymi w zakresie rolnictwa ekologicznego.
Przy tworzeniu programu studiów konsultowano się z przedstawicielami branży ekologicznej.
Studia trwają 6 semestrów.
Zajęcia zaczynają się 1 października 2018.