Raport ONZ: Rolnictwo ekologiczne wydajniejsze

 Nawet dwa razy większą wydajność mogą osiągnąć rolnicy z krajów Globalnego Południa, rezygnując z nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin – takie wnioski płyną z z opublikowanego 8 marca raportu ONZ.

Dokument sporządzony został przez Oliviera de Schuttera, specjalnego komisarza ONZ ds. prawa do żywności. Zadaniem tego urzędu jest szukanie drogi do obniżenie rekordowych cen produktów spożywczych i szukanie alternatyw opartego na ropie, rolnictwa uprzemysłowionego.

– Mądre ekologiczne rolnictwo może zwiększyć produkcję i w dłuższej perspektywie pozwala osiągnąć większą wydajność– twierdzi Olivier de Schutter. – Coraz więcej naukowców, obserwatorów i badaczy przyznaje, że rolnictwo ekologiczne może przyczynić się do zmniejszenie biedy i łagodzenia skutków zmian klimatycznych. Właśnie tego potrzebuje świat ograniczonych zasobów. W Malawi – kraju, w którym kilka lat temu wspierano intensywne konwencjonalne rolnictwo teraz zwraca się ku ekologii upatrując w niej szansy na poprawę bytu 1,3 mln najuboższych osób – dodaje.


Według informacji zawartych w raporcie, eksperymenty wprowadzające rolnictwo ekologiczne w 57 krajach zaowocowały wzrostem wydajności o 80%. W 20 krajach afrykańskich, uprawy ekologiczne w ciągu 3-7 lat stawały się nawet dwa razy bardziej wydajne niż konwencjonalne. Według autorów dokumentów takie wyniki można osiągnąć również w innych miejscach.

Największym atutem rolnictwa ekologicznego jest to, że pozwala osiągnąć ubogim państwom suwerenność żywnościową. – Jeżeli ceny żywności nie będą trzymane pod kontrolą, a populacje nie będą w stanie wyżywić się same coraz więcej państw będą ogarniały niepokoje słoneczne – twierdzi De Schutter.

Oczywiście „przestawienie” na ekologię nie może odbyć się z dnia na dzień. Ten proces wymaga przygotowań, a także, co bardzo ważne, szkoleń dla rolników.

Dokument Agroecolgy and the Right to Food” dostępny jest w formacie pdf

Źródło: United Nations Special Rapporteur on the Right to Food / Onet / Reuters


Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)



<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>