Pyszne.pl: Ponad 50% Polaków od czasu do czasu wybiera żywność wegańską

blank

Ponad połowa polskich konsumentów od czasu do czasu jada w pełni roślinne posiłki. Z raportu opublikowanego przez pyszne.pl wynika, że zwolenników roślinnego jedzenia przybywa. Najczęściej wybieramy wegańskie odpowiedniki dań, które znamy w wersji z mięsem.

Weganizm jest pojęciem coraz lepiej znanym Polakom. Ponad 60% z nas prawidłowo wskazuje, że wiąże się on z wykluczeniem z jadłospisu mięsa, jaj i nabiału. 73% osób jadających dania w pełni roślinne decyduje się na nie ze względów zdrowotnych.

Roślinna żywność musi bronić się smakiem

31% ankietowanych woli, aby ktoś przyrządzał dla nich potrawy na bazie roślin. 38% deklaruje, że jadłoby roślinnie, gdyby miało gwarancję zadowalającego smaku wegańskich dań.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W RoślinnieJemy obserwujemy, jak powoli przełamywany jest stereotyp kuchni wegańskiej postrzeganej jako niedoborowej i niesmacznej. Roślinne dania mogą dostarczać energii, być sycące i jednocześnie dostarczać sporo przyjemności

– mówi Maciej Otrębski, ekspert w zakresie kuchni roślinnej, Strategic Partnerships Manager w kampanii RoślinnieJemy.

Coraz lepsza vege oferta w restauracjach

Z raportu wynika, że 34% Polaków uważa, że oferta dań w 100% roślinnych w restauracjach jest lepsza niż 5 lat temu. 1/3 konsumentów potraw wegańskich ocenia ją dobrze lub bardzo dobrze.

Wegańska kuchnia Polska? Jak najbardziej?

Polacy najchętniej przetestowaliby w wersji roślinnej dania kuchni polskiej. Chętnie sięgnęlibyśmy też po wegańskie wersje comfort food.

Pasztet fasolowy ze śliwką. Wnętrze książki Wegańska kuchnia Polska

Ponad 80% z nas zna hummus, kotlety roślinne i mleko na bazie roślin, a ponad połowa – roślinne zamienniki nabiału i przetworów mięsnych. Świadomość istnienia tych produktów nie zawsze przekłada się na ich wykorzystanie w kuchni. Próbowało ich średnio dwa razy mniej osób niż o nich słyszało. Świetną inspiracją do takich prób może być książka Edyty Stępczyńskiej pt. Wegańska Kuchnia Polska.

Od początku skupiłam się na kuchni polskiej, bo w niej czuję się dobrze i na niej się wychowałam. Najwyraźniej po okresie zachwytu kuchniami innych krajów, Polacy chcą wracać do smaków dzieciństwa. Potrzebujemy sprawdzonych, swojskich dań na bazie tego co znamy. Mamy teraz mnóstwo blogów, przepisów o kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej. Przepisy z kuchni polskiej w wersji wegańskiej zaczęły pojawiać się dopiero niedawno. Gdy zaczęłam ich szukać, szłam trochę pod prąd, ale dobrze, że obecnie sytuacja się zmienia

– komentuje Edyta Stępczyńska.

W ostatnim czasie publikację na podobny temat wydali również przedstawiciele wegańskiej blogosfery: Jadłonomia, erVegan oraz VeganBanda

Przeczytaj więcejEdyta Stępczyńska o mięsnych zamiennikach w wegańskiej diecie [wywiad]

Seitan wciąż nieodkryty

Mało znanym produktem wciąż pozostaje obco brzmiący seitan, o którym słyszało tylko 30% badanych, a próbowało zaledwie 10%. Aż 45% badanych deklaruje, że częściej sięgałoby po produkty i składniki roślinne, gdyby ich cena w sklepach była niższa.

Co najtrudniej wykluczyć z “niewegańskiej” diety?

Jeśli chodzi o rezygnację z produktów odzwierzęcych, Polakom najtrudniej byłoby wyłączyć z codziennego jadłospisu ser żółty, jogurty i mięso w postaci dań, natomiast z większą łatwością wykluczyliby inne przetwory mleczne i mięsne.

Najważniejsze Liczby i fakty z raportu “Kuchnia roślinna w Polsce” zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl:

 Do częstszego jedzenia w 100% roślinnych dań Polaków najbardziej skłoniłyby:

  • 45% – niższa cena roślinnych produktów / składników w sklepach
  • 44% – gwarancja dobrze zbilansowanej diety
  • 38% – lepszy smak roślinnych dań
  • 31% – gdyby ktoś je dla nas gotował
  • 27% – większa dostępność roślinnych dań w restauracjach

 Potrawy w wersji roślinnej, których najchętniej spróbowaliby Polacy:

  • 35% – pierogi
  • 33% – kotlety
  • 32% – pizza
  • 29% – kebab; burger
  • 25% – zupy, np. rosół, pomidorowa, żurek

 Produkty roślinne, o których słyszeli Polacy:

  • 85% – hummus
  • 82% – kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin
  • 81% – tofu
  • 69% – pasztet na bazie roślin
  • 57% – ser na bazie roślin
  • 55% – szynka lub kiełbasa na bazie roślin
  • 30% – seitan

Produkty roślinne, których próbowali Polacy:

  • 51% – hummus
  • 46% – kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin
  • 41% – tofu
  • 39% – pasztet na bazie roślin
  • 24% – ser na bazie roślin
  • 22% – szynka lub kiełbasa na bazie roślin
  • 10% – seitan

 Z których produktów odzwierzęcych Polakom byłoby najtrudniej zrezygnować:

  • 65% – żółty ser
  • 61% – jogurt
  • 60% – mięso w postaci, np. kotletów i innych dań
  • 54% – śmietana
  • 50% – majonez
  • 42% – pasztet mięsny

Brak postów do wyświetlenia