Ponad połowa polskich konsumentów od czasu do czasu jada w pełni roślinne posiłki. Z raportu opublikowanego przez pyszne.pl wynika, że zwolenników roślinnego jedzenia przybywa. Najczęściej wybieramy wegańskie odpowiedniki dań, które znamy w wersji z mięsem.
Weganizm jest pojęciem coraz lepiej znanym Polakom. Ponad 60% z nas prawidłowo wskazuje, że wiąże się on z wykluczeniem z jadłospisu mięsa, jaj i nabiału. 73% osób jadających dania w pełni roślinne decyduje się na nie ze względów zdrowotnych.
Roślinna żywność musi bronić się smakiem
31% ankietowanych woli, aby ktoś przyrządzał dla nich potrawy na bazie roślin. 38% deklaruje, że jadłoby roślinnie, gdyby miało gwarancję zadowalającego smaku wegańskich dań.
W RoślinnieJemy obserwujemy, jak powoli przełamywany jest stereotyp kuchni wegańskiej postrzeganej jako niedoborowej i niesmacznej. Roślinne dania mogą dostarczać energii, być sycące i jednocześnie dostarczać sporo przyjemności
– mówi Maciej Otrębski, ekspert w zakresie kuchni roślinnej, Strategic Partnerships Manager w kampanii RoślinnieJemy.
Coraz lepsza vege oferta w restauracjach
Z raportu wynika, że 34% Polaków uważa, że oferta dań w 100% roślinnych w restauracjach jest lepsza niż 5 lat temu. 1/3 konsumentów potraw wegańskich ocenia ją dobrze lub bardzo dobrze.
Wegańska kuchnia Polska? Jak najbardziej?
Polacy najchętniej przetestowaliby w wersji roślinnej dania kuchni polskiej. Chętnie sięgnęlibyśmy też po wegańskie wersje comfort food.
Ponad 80% z nas zna hummus, kotlety roślinne i mleko na bazie roślin, a ponad połowa – roślinne zamienniki nabiału i przetworów mięsnych. Świadomość istnienia tych produktów nie zawsze przekłada się na ich wykorzystanie w kuchni. Próbowało ich średnio dwa razy mniej osób niż o nich słyszało. Świetną inspiracją do takich prób może być książka Edyty Stępczyńskiej pt. Wegańska Kuchnia Polska.
Od początku skupiłam się na kuchni polskiej, bo w niej czuję się dobrze i na niej się wychowałam. Najwyraźniej po okresie zachwytu kuchniami innych krajów, Polacy chcą wracać do smaków dzieciństwa. Potrzebujemy sprawdzonych, swojskich dań na bazie tego co znamy. Mamy teraz mnóstwo blogów, przepisów o kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej. Przepisy z kuchni polskiej w wersji wegańskiej zaczęły pojawiać się dopiero niedawno. Gdy zaczęłam ich szukać, szłam trochę pod prąd, ale dobrze, że obecnie sytuacja się zmienia
– komentuje Edyta Stępczyńska.
W ostatnim czasie publikację na podobny temat wydali również przedstawiciele wegańskiej blogosfery: Jadłonomia, erVegan oraz VeganBanda
Przeczytaj więcej: Edyta Stępczyńska o mięsnych zamiennikach w wegańskiej diecie [wywiad]
Seitan wciąż nieodkryty
Mało znanym produktem wciąż pozostaje obco brzmiący seitan, o którym słyszało tylko 30% badanych, a próbowało zaledwie 10%. Aż 45% badanych deklaruje, że częściej sięgałoby po produkty i składniki roślinne, gdyby ich cena w sklepach była niższa.
Co najtrudniej wykluczyć z “niewegańskiej” diety?
Jeśli chodzi o rezygnację z produktów odzwierzęcych, Polakom najtrudniej byłoby wyłączyć z codziennego jadłospisu ser żółty, jogurty i mięso w postaci dań, natomiast z większą łatwością wykluczyliby inne przetwory mleczne i mięsne.
Najważniejsze Liczby i fakty z raportu “Kuchnia roślinna w Polsce” zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl:
Do częstszego jedzenia w 100% roślinnych dań Polaków najbardziej skłoniłyby:
- 45% – niższa cena roślinnych produktów / składników w sklepach
- 44% – gwarancja dobrze zbilansowanej diety
- 38% – lepszy smak roślinnych dań
- 31% – gdyby ktoś je dla nas gotował
- 27% – większa dostępność roślinnych dań w restauracjach
Potrawy w wersji roślinnej, których najchętniej spróbowaliby Polacy:
- 35% – pierogi
- 33% – kotlety
- 32% – pizza
- 29% – kebab; burger
- 25% – zupy, np. rosół, pomidorowa, żurek
Produkty roślinne, o których słyszeli Polacy:
- 85% – hummus
- 82% – kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin
- 81% – tofu
- 69% – pasztet na bazie roślin
- 57% – ser na bazie roślin
- 55% – szynka lub kiełbasa na bazie roślin
- 30% – seitan
Produkty roślinne, których próbowali Polacy:
- 51% – hummus
- 46% – kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin
- 41% – tofu
- 39% – pasztet na bazie roślin
- 24% – ser na bazie roślin
- 22% – szynka lub kiełbasa na bazie roślin
- 10% – seitan
Z których produktów odzwierzęcych Polakom byłoby najtrudniej zrezygnować:
- 65% – żółty ser
- 61% – jogurt
- 60% – mięso w postaci, np. kotletów i innych dań
- 54% – śmietana
- 50% – majonez
- 42% – pasztet mięsny