Produkty tradycyjne i regionalne. Warsztaty praktyczno – teoretyczne w Żuławskiej Zagrodzie

Pokazanie od strony praktycznej etapów powstawania produktów domowych oraz metod ich promocji i sprzedaży – to tematyka warsztatów organizowanych przez rolników z Żuławskiej Zagrody.

– W miesiącach styczeń- maj 2015 roku zapraszamy do udziału w  warsztach szkoleniowych na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Założeniem kursu jest pokazanie od strony praktycznej etapów powstawania produktów domowych oraz metod ich promocji i sprzedaży . Liczymy, że odbyte szkolenie pomoże uczestnikom w rozpoczęciu działalności produkcji wyrobów tradycyjnych a osobom już prowadzącym taką działalność doda nowych doświadczeń – zachęcają Anna i Adam Spirewscy, z gospodarstwa Żuławska Zagroda specjalizującego się w wytwarzaniu tradycyjnymi metodami przetworów warzywnych.

Na obszarze 1ha uprawiamy warzywa, które przetwarzamy w naszym gospodarstwie, sporządzając z nich domowe przetwory na zimę. Pomieszczenia w których odbywa się produkcja, zostały do niej przystosowane i zatwierdzone  przez Powiatową Stacje Sanitarną. Przetwórnia powstała w 2010 roku, kiedy to zrobiliśmy w celu sprzedaży, pierwszą partie w liczbie tysiąc pięćset słoików ogórków kiszonych.  Przy produkcji zachowaliśmy recepturę i sposób przyrządzenia, krok po kroku jak robi to do dziś mama. Obecnie produkujemy przetwory z kilku rodzajów warzyw,  nasz asortyment składa się piętnastu produktów – mówi Adam Spirewski.

Przetwórnię w Lasowicach odwiedzają małe grupy turystów oraz organizacje prowadzące szkolenia rolnicze.  Duże zainteresowanie jest ze strony osób, które produkują różne przetwory domowe lub mają zamiar  taka działalność rozpocząć.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Są już pierwsze sukcesy: – Wiosną 2014 roku, prowadziliśmy szkolenie o zdrowej żywności, organizowane przez Regionalne Towarzystwo Inwestycyjne w Dzierzgoniu. W szkoleniu brało udział piętnaście Pań z gminy Dzierzgoń, gospodynie zajmujące się uprawą warzyw w swoich przydomowych  ogrodach, metodami ekologicznymi.  W trakcie kursu, Panie poznały etapy powstawania produktów w naszej firmie oraz sposoby ich sprzedaży. W okresie letnim sporządziły ofertę na sprzedaż gruntowych ogórków do kiszenia i sprzedawały je klientom indywidualnym oraz restauracjom. Ogórki które nie zostały sprzedane, zostały ukiszone w słoikach.Jesienią cała grupa sprzedała łącznie tysiąc czterysta słoików  ogórków kiszonych oraz  ponad sześćset kilogramów warzyw okopowych. Panie współpracują ze sobą, tworzą grupę o nazwie Eko Powiśle – wspominają rolnicy.

Chętni do udziału w warsztatach mogą kontaktować się z:
Anna Spirewska: 505 980 546
Adam Spirewski: 783 960 228

Więcej informacji: www.kiszone.eu

Brak postów do wyświetlenia