Europejskie Targi Produktów Regionalnych pod Tatrami

 

W Zakopanem rozpoczęły się VI Europejskie Targi Produktów Regionalnych. To doskonała okazja do tego, by poznać regionalne produkty i skosztować potrawy charakterystyczne dla poszczególnych rejonów Polski i Europy.

Organizatorzy spodziewają się, że na Dolnej Równi Krupowej w stolicy Tatr spotka się blisko 200 wystawców, którzy oferować będą nie tylko tradycyjne produkty żywnościowe, ale również różnego typu rękodzieła (m.in.: rzeźby, ceramikę, witraże, galanterię regionalną). Zważywszy na fakt, że w ostatnich latach świadomość przynależności do konkretnego regionu i utożsamianie się z tradycją swojej „małej ojczyzny” jest niezwykle popularne, można spodziewać się, iż to sierpniowe wydarzenie kulturalne cieszyć się będzie ogromnym zainteresowaniem.

Regionalne ciekawostki i kulinarna uczta

Spotkanie z wystawcami to również okazja do zaspokojenia ciekawości na temat interesujących nas regionów Polski i Europy, ale także wymiana doświadczeń i odkrycie podobieństw oraz różnorodności kulturowej. To także powrót do tradycji naszych przodków. Turyści mają przy tym okazję kupić wyjątkową pamiątkę wykonaną przez ludowego artystę, która jest nie tylko unikatowa, ale również często wytwarzana w zgodzie ze środowiskiem naturalnym.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zwieńczeniem imprezy będzie wybór najlepszego produktu Europejskich Targów Produktów Regionalnych.

Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich

Istotnym elementem VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych jest Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, otwierany przez korowód, w którym uczestniczą bacowie, delegacje władz samorządowych, zaproszeni goście oraz turyści. To prawdziwe święto kulturalne (i kulinarne!) dla tych, którzy pragną poznać proces produkowania oscypka i dowiedzieć się, jak można ten tradycyjny produkt wykorzystać w kuchni. Imprezę ubarwią liczne konkursy i zabawy, choćby „Próba smaku”, „Pucenie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec”, w szranki których staną bacowie, juhasi, honielnicy, ale również przedstawiciele publiczności.

W rytm góralskiej muzyki

Wieczorem organizatorzy targów zapraszają na koncerty artystów z kręgu reggae i folk. Usłyszeć będzie również można muzykę z lat 60. i 70. Na scenie pojawią się m.in.: Jazzgot, Dikanda, Trawnik, Megitza i Chrząszcze. Wstęp jest bezpłatny.

Szczegółowy program:

ŚRODA, 12 sierpnia
10.00 – 14.30 KONFERENCJA INAUGURACYJNA – URZĄD MIASTA ZAKOPANE– SALA OBRAD:
„Działania na rzecz promocji, poprawy jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych”

ŚRODA, 12 sierpnia – Dzień Włoski
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia
11.00-18.00 Kampania ARR: „Trzy znaki Smaku”
12.00-18.00 Prezentacja regionów włoskich: Toskania , Veneto, Kampania, Marche, Lazio
12.30-14.00 Występ duetu muzycznego Lucky&Frank Maremma Blues (Włochy)
13.00-14.00 Prezentacja karczmy regionalnej „Szymkówka”
14.00-16.00 Warsztaty rękodzielnicze – bibułkarstwo – Zofia Majerczyk – Owczarek
15.00-15.30 Oficjalne otwarcie VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych
15.00-16.30 Występy zespołów regionalnych: „Zespół im. Klimka Bachledy” i „Małe Klimki”
16.00-17.00 Seminarium– „Produkty tradycyjne Toskanii” – Loriano de Angelis
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego: „Sykowni” z Załucznego
17.00-17.30 Prezentacja i degustacja – „Five o`clock” – Firma „Łyczek herbaty”
20.00-21.45 Występ zespołu „JAZZGOT”

CZWARTEK,13 sierpnia- Dzień Jędrzejowski
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR: „Trzy znaki Smaku”
12.00-18.00 Dzień Powiatu Jędrzejowskiego – występ KGW „Korytniczanki”
12.30-13.00 Seminarium: „Program „Lider” – nowe perspektywy finansowe” – Maciej Szostak
13.00-15.00 Warsztaty rękodzielnicze – Gobeliny – Dorota Opitz
14.00-16.00 Pokaz kuchni regionalnej, Karczma „Szymkówka”
16.00-16.30 Poznajemy, smaki regionów: „ Miody” – (pokaz i degustacja) – Jacek Sikoń
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego „Mali Holni”
18.00 – Ogłoszenie Konkursu i wręczenie nagród „Na najlepszą kompozycję sera i wina”
20.00-21.45 Koncert zespołu „DIKANDA”

PIĄTEK, 14 sierpnia – Dzień Regionów Europy
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia
11.00-18.00 Kampania ARR: „Trzy znaki Smaku”
11.30-16.00 Warsztaty rękodzielnicze: „Koronka szydełkowa” – Edyta Majgier
11.30-12.00 Seminarium – „Rejestracja produktów tradycyjnych” – Leszek Richter
12.00-12.30 Występ zespołu regionalnego – „Małe Podhale”
12.30-14.30 Festiwal Win i Serów – prezentacje
13.00-16.00 Pokazy i degustacja kuchni regionalnej – Karczma „Szymkówka”
15.00-15.30 Występ zespołu regionalnego “HARNASIE”z Suchego im. A.Gut-Stapińskiej
15.30-18.00 Jak łączyć sery i wina czyli „Konkurs na najlepszą kompozycję sera i wina”
15.30-16.30 Prezentacja produktów regionalnych na stoiskach
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego im. „Bartusia Obrochty”
20.00-21.30 Koncert zespołu „TRAWNIK”

SOBOTA, 15 sierpnia Dzień Karpacki
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA

10.30-11.00 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR: „Trzy znaki Smaku”
11.00-18.00 Kampania UMWM: „Zasmakuj w Małopolsce”
11.00-18.00 Warsztaty kowalstwa artystycznego
„I. Kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika”
12.00-15.30 Festiwal Bryndzy – pokazy, degustacje
13.00-18.00 Konkursu Na Najlepszy Produkt VI ETPR
12.30-13.15 Seminarium: „Redyk Karpacki”- Piotr Kohut
14.00-19.00 Pokazy kuchni regionalnej – Karczma „Szymkówka”
15.00-15.30 Występ zespołu „Mali Wiyrchowianie”
15.30-16.30 Prezentacja produktów regionalnych na stoiskach,
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego „Młode Podhale”
17.30-18.00 Prezentacja laureatów Konkursu „Nośwarniyjso Górolecka” i „Harnaś Roku”
18.00 – Ogłoszenie wyników Konkursu „Na Najlepszy Produkt VI ETPR” – wręczenie nagród.
19.00-21.00 Koncert zespołu „MEGITZA”

NIEDZIELA 16 sierpnia 2015; Dzień Tatrzański
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR: „Trzy znaki Smaku”
11.00-19.00 Piknik Tatrzańskiego Parku Narodowego z okazji 60-lecia istnienia
11.30-12.15 Seminarium: „Prowadź dochodowy biznes, a nie tylko restaurację!”- Piotr Rogowski
11.30-12.30 Występ Teatrzyku „Fioletowy Krokus”
14.00-16.00 Warsztaty kowalstwa artystycznego – „I. Kowalskie Spotkania pamięci Jacka Biernacika”
15.00-16.00 Parada Bacowska (Krupówki-Poczta Główna – Kościuszki, Al. 3 Maja – Dolna Rówień Krupowa)
16.00-18.00 Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich – prezentacje i degustacje
16.30-17.00 Występ zespołu regionalnego „Mali Bystrzanie”
17.00-17.30 Prezentacja laureatów konkursu „Nośwarniyjso Górolecka” i „Harnaś Roku”
17.30-18.00 Występ zespołu regionalnego: „Biołodunajcanie”
18.00 – Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród „Na najlepszy oscypek 2015”
18.30 – Oficjalne zakończenie VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych
19.00 – 21.00 Koncert zespołu „CHRZĄSZCZE”

Co: VI Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Gdzie: Dolna Rówień Krupowa w Zakopanem
Kiedy: 12-16 sierpnia 2015 r.

Brak postów do wyświetlenia