Teraz czytasz...
Prezydencka Rada ds. Rolnictwa postuluje wsparcie dla rolników ekologicznych produkujących na rynek

Prezydencka Rada ds. Rolnictwa postuluje wsparcie dla rolników ekologicznych produkujących na rynek

Ponowne przemyślenie polityki dotacyjnej, tak aby wspierać gospodarstwa realnie produkujące na rynek, a nie tylko wykonujące minimum czynności niezbędnych do posiadania certyfikatu – to jedna z głównych rekomedacji, którą wyda Prezydencka Rada ds. Rolnictwa.

Wnioskami z posiedzenia rady podzielił się jej przewodniczący, Jan Krzysztof Ardanowski. Według niego rolnictwo ekologiczne może być szansą dla Polski, zwłaszcza w kontekście unijnego Zielonego Ładu.

Czytaj także:  Europa ma plan dla rolnictwa ekologicznego

Jakie rekomendacje wystosuje Prezydencka Rada ds. Rolnictwa w sprawie rolnictwa ekologicznego?

Wśród innych rekomendacji znajdą się: wsparcie dla gospodarstw w trakcie przestawiania, wsparcie dla przetwórstwa rolno – spożywczego, a także harmonizację norm dotyczących dopuszczania środków wspierających rolnictwo ekologiczne ze standardami światowymi.

Wnioski z posiedzenia rady otrzyma nie tylko prezydent Andrzej Duda, ale także premier Mateusz Morawiecki. Sama rada nie ma jednak realnego wpływu na podejmowane decyzje.

System dotacji w rolnictwie ekologicznym budzi kontrowersje od lat

Problem nieefektywnego systemu dotacji w rolnictwie podnoszony jest w zasadzie od momentu wstąpienia przez Polskę do Unii Europejskiej. Wciąż nie doczekał się satysfakcjonującego branżę ekologiczną rozwiązania. Między innymi ze względu na zmiany w systemie dotacji, statystyki IJHAR-S pokazują od kilku lat spadek liczby gospodarstw ekologicznych w Polsce. Ubywa najczęściej gospodarstw nastawionych na dotację a nie produkcję. Obserwatorzy rynku zwracają uwagę na to, że tych produkcyjnych powoli (mogłoby zdecydowanie szybciej!) przybywa.

Rolnictwo ekologiczne w Polsce. Najważniejsze statystyki

31 grudnia 2020 w Polsce funkcjonowało 18575 gospodarstw posiadających certyfikat ekologiczny. Łącznie zajmowały one 509 291 ha, co daje 3,5% udziału w ogólnej powierzchni rolnej. Rynek żywności ekologicznej wyceniany jest (w cenach detalicznych brutto) na 1,36 mld zł. Żywność ekologiczna sprzedawana jest w sieciach marketów, tradycyjnych sklepach spożywczych, przez internet oraz w ok. 800 sklepach specjalistycznych.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.