Ponowne przemyślenie polityki dotacyjnej, tak aby wspierać gospodarstwa realnie produkujące na rynek, a nie tylko wykonujące minimum czynności niezbędnych do posiadania certyfikatu – to jedna z głównych rekomedacji, którą wyda Prezydencka Rada ds. Rolnictwa.
Wnioskami z posiedzenia rady podzielił się jej przewodniczący, Jan Krzysztof Ardanowski. Według niego rolnictwo ekologiczne może być szansą dla Polski, zwłaszcza w kontekście unijnego Zielonego Ładu.
Czytaj także: Europa ma plan dla rolnictwa ekologicznego
Jakie rekomendacje wystosuje Prezydencka Rada ds. Rolnictwa w sprawie rolnictwa ekologicznego?
Wśród innych rekomendacji znajdą się: wsparcie dla gospodarstw w trakcie przestawiania, wsparcie dla przetwórstwa rolno – spożywczego, a także harmonizację norm dotyczących dopuszczania środków wspierających rolnictwo ekologiczne ze standardami światowymi.
Wnioski z posiedzenia rady otrzyma nie tylko prezydent Andrzej Duda, ale także premier Mateusz Morawiecki. Sama rada nie ma jednak realnego wpływu na podejmowane decyzje.
System dotacji w rolnictwie ekologicznym budzi kontrowersje od lat
Problem nieefektywnego systemu dotacji w rolnictwie podnoszony jest w zasadzie od momentu wstąpienia przez Polskę do Unii Europejskiej. Wciąż nie doczekał się satysfakcjonującego branżę ekologiczną rozwiązania. Między innymi ze względu na zmiany w systemie dotacji, statystyki IJHAR-S pokazują od kilku lat spadek liczby gospodarstw ekologicznych w Polsce. Ubywa najczęściej gospodarstw nastawionych na dotację a nie produkcję. Obserwatorzy rynku zwracają uwagę na to, że tych produkcyjnych powoli (mogłoby zdecydowanie szybciej!) przybywa.
Rolnictwo ekologiczne w Polsce. Najważniejsze statystyki
31 grudnia 2020 w Polsce funkcjonowało 18575 gospodarstw posiadających certyfikat ekologiczny. Łącznie zajmowały one 509 291 ha, co daje 3,5% udziału w ogólnej powierzchni rolnej. Rynek żywności ekologicznej wyceniany jest (w cenach detalicznych brutto) na 1,36 mld zł. Żywność ekologiczna sprzedawana jest w sieciach marketów, tradycyjnych sklepach spożywczych, przez internet oraz w ok. 800 sklepach specjalistycznych.