5,7% żywności sprzedawanej w USA posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego – informuje Organic Trade Association w raporcie podsumowującym 2018 rok.
W 2018 roku sprzedaż żywności ekologicznej w USA ukształtowała się na poziomie 47,9 miliardów dolarów, co oznacza wzrost o 5,9 punktów procentowych w stosunku do roku 2017. Amerykańscy konsumenci mają możliwość zakupu żywności ekologicznej praktycznie wszędzie: w marketach i supermarketach, internecie, sklepach specjalistycznych czy też lokalnych sklepach spożywczych.
To już nie jest niszowy rynek
– deklarują autorzy raportu Organic Trade Asscociation.
Jeżeli do sprzedaży ekologicznych produktów żywnościowych dodamy sprzedaż ekoproduktów nieżywnościowych, obroty na rynku przekraczają 50 miliardów dolarów. Kategoria non-food rośnie w tempie 10,6% i kształtowała się w 2018 roku na poziomie 4,6 miliarda dolarów.
Millenialsi napędzają amerykański rynek ekożywności
Według ekspertów Organic Trade Association za dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej odpowiada przede wszystkim pokolenie Millenialsów (urodzonych po 1980 roku). Wielu z nich tworzy właśnie rodziny co dodatkowo wpływa na zwiększenie popytu.