Poznański raj dla koneSERów!


W tym sklepie wszystko obraca się wokół serów. I to nie byle jakich, bo pochodzących od najlepszych polskich zagrodowych serowarów. Od kilku tygodni Poznaniacy mogą robić zakupy w sklepie KoneSER.


Małgorzata Chojnacka, pomysłodawczyni i właścicielka „KoneSERA” (Rynek Jeżycki 3/2b, Poznań) przekonuje, że koncepcja  stworzenia sklepu z zagrodowymi serami rodziła się od dawna… Jeszcze w latach 90. rodzina Chojnackich regularnie jeździła na wakacje na Suwalszczyznę  –daleko, aż pod granicę litewską, w okolice Wiżajn i Rutki-Tartak. – Dziś już okolice te znane są z wytwarzania znakomitych farmerskich serów; w owych latach jednak otwierały się ze swoimi smakami jedynie na, wcale nie tak licznych, turystów zapędzających się w tamte strony. Wspomnienia tamtego okresu to na przykład pyszne sery z Wiżajn, ale także zaskakujące szwajcary osiadłego w Polsce Thorstena Butha – wspomina.

Ponad 30 serów z charakterem

W ofercie KoneSERa znajduje się ponad 30 rodzajów serów zagrodowych (większość posiada eko certyfikaty). – Każdy z nich ma swój unikalny charakter, który nadaje mu producent. Serowarzy, z którymi współpracujemy to ludzie bardzo życzliwi. Nie stawiają na ilość i zysk  a w swoją pracę wkładają pasję i zaangażowanie. Wytwarzają tyle serów na ile pozwalają możliwości ich gospodarstw i robią to w tempie narzuconym przez przyrodę. Właśnie dlatego sery zagrodowe nie zawsze są całoroczne – mówi Małgorzata Chojnacka.


A do sera…

Oprócz serów, w sklepie zakupić (a już niedługo także spróbować, bo planowane jest uruchomienie małego bistro) można: wina (w których doborze do poszczególnych serów można uzyskać pomoc), pieczywo na zakwasie, lub domowe przetwory słodkie i wytrawne (sosy, konfitury, miody). Będą także tłoczone soki oraz oleje i oliwy.

Miejsce spotkań

Na niewielkiej przestrzeni jaką zajmuje „KoneSER” (45 m2) zdołano pomieścić nie tylko całą gamę produktów, ale także wygospodarować miejsce dla atrakcji o charakterze niehandlowym –planowane są spotkania z producentami, warsztaty serowarskie, zajęcia dla dzieci i in. Sklep na pewno chętnie włączać się będzie również w akcje prospołeczne, zwłaszcza te ukierunkowane na promocję dobrej żywności oraz związane z rozwojem Jeżyc. – Naszym zamysłem jest stworzyć miejsce, które będzie zbliżało i gromadziło ludzi lubiących dobre jedzenie, dobre rozmowy i równie dobre towarzystwo – tłumaczy Małgorzata Chojnacka.

Poznaniacy pokochali zagrodowe sery?

-Bardzo cieszy nas ciepłe przyjęcie z jakim spotkał się KoneSER wśród Poznaniaków. W sklepie kupują mieszkańcy całego Poznania, nie tylko Jeżyc. Co ciekawe sami włączają się w promocję miejsca, np. z własnej inicjatywy rozdają ulotki – mówi Małgorzata Chojnacka.

Czy już czas na specjalistyczne sklepy z serami w Polsce?

Sery farmerskie powoli „wyglądają” poza cykliczne lub okazjonalne jarmarki, festiwale i bazary. Sporadycznie trafiają się w ofercie wybranych eko sklepów, ale podejście jakie prezentują twórcy sklepu KoneSER jest wciąż wyjątkowe na skalę Polski. Podobną inicjatywą jest działający od kliku lat w Sopocie (a od pewnego czasu w Łodzi) sklep „Ser Lanselot”. Sprzedażą zagrodowych serów przez Internet (a także okazjonalnie na jarmarkach i kiermaszach) zajmuje się także firma Sery Polskie, prowadzona m.in. przez Giena Mientkiewicza –eksperta kulinarnego, promotora zagrodowych serów a także autora popularnego programu „Przez dziurkę od sera” (emitowanego w Kuchnia.TV).

– To ważne, aby powstawało coraz więcej takich sklepów. Dają one możliwość stałego dostępu do wysokiej jakości produktów i co ważne, wszystko odbywa się przy zachowaniu dobrych warunków sanitarnych – podsumowuje Małgorzata Chojnacka.


 


Asortyment serów w sklepie KoneSER (oferta wciąż jest poszerzana)

Sery krowie
Sery z niepasteryzowanego mleka krów, produkowane w sercu Mazur na Ranczu Frontiera, w dolnośląskiej Malinowej Zagrodzie, graniczącej z Przemkowskim Parkiem Krajobrazowym oraz w Farmie pod Świerkami, leżącej w północnej Wielkopolsce. Twarde, półtwarde i miękkie. Delikatne i ostrzejsze. Młodsze lub dojrzalsze. Dla bardziej i mniej wybrednych podniebień. Przyjemnie śmietankowe, przywodzące na myśl aromat orzechów, grzybów, masła… Wśród nich Szwajcar, Kreuzer, Gouda Przemkowska, Biały Książę, Frontiera Dżersejowe i wiele innych.

Sery kozie
Między innymi: kozie Sery Łomnickie z Gospodarstwa Ekologicznego Kozia Łąka u podnóża Karkonoszy. Poza tym dietetyczne Ritty, łagodny ser młody czy Kozi Blues z przerostem pleśni. Z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Figa pochodzą: klasyczna (choć kozia) bryndza, podpuszczkowy, twardy ser farmerski oraz tradycyjny ser wołoski.


Sery owcze
Doceniane i nagradzane sery owcze młode i dojrzewające, powstające na Mazurach na Ranczu Frontiera. Produkowane ze świeżego mleka owiec w oddzielnym procesie, dającym gwarancję braku domieszek mleka krowiego. Ponadto –trudno dostępne w Poznaniu –sery owcze z Kołudy Wielkiej, w tym Kaszkawał Kołudzki (owczy ser dojrzewający), Wędzonek Kołudzki i Ser Kołudzki Biały typu bundz.


Karol Przybylak zdjęcia: strona internetowa konesersera.pl