Teraz czytasz...
Polskie Forum Żywności Ekologicznej 2022: przedsiębiorcy i eksperci o rynku eko
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Polskie Forum Żywności Ekologicznej 2022: przedsiębiorcy i eksperci o rynku eko

Agnieszka Gotówka

Polskie Forum Żywności Ekologicznej to jeden z punktów programu Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych BIOEXPO. Organizowana przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej debata odbędzie się w dniach 6-8 października 2022 r. 

Polskie Forum Żywności Ekologicznej okazją do wymiany doświadczeń

To już czwarta edycja wydarzenia, które jest świetną okazją do wymiany wiedzy i doświadczeń w obszarze certyfikowanego rolnictwa ekologicznego. Producenci żywności ekologicznej mogą dzielić się pomysłami i problemami, jak również nawiązywać nowe kontakty.

Wśród zaproszonych gości są m.in.

  • Joanna Wierzbicka, menadżer ds. rozwoju strategicznego IFOAM Organics Europe,
  • Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej,
  • Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej i wiceprezes PIŻE,
  • Justyna Zwolińska z Kolacji Żywa Ziemia.

O czym debata w czasie Polskiego Forum Żywności Ekologicznej?

Polskie Forum Żywności Ekologicznej podzielono na cztery panele:

  • „Tworzymy rynek eko” (6 października) – w trakcie dyskusji podzielonej na dwie części poświęconej rynkowi bio w Europie i w Polsce, przedstawiciele organizacji europejskich (m.in. IFOAM Organics Europe) oraz reprezentanci polskich instytucji opowiedzą o dobrych praktykach, obowiązujących przepisach, planowanych zmianach w ustawodawstwie i perspektywach rozwoju.
  • „Jak dołączyć do rynku eko” (7 października) – paneliści przybliżą uczestnikom wiedzę, jak funkcjonuje gospodarstwo ekologiczne od środka, w jaki sposób międzynarodowe firmy wspierają ekorolników, a także jak wygląda formularz zgłoszenia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego.
  • Trendy w eko (7 października) – w czasie panelu podzielonym na trzy części („ Konsument i kierunki eksportowe”, „Konsument i sprzedaż online”, „Ekologiczne opakowania”) prelegenci opowiedzą o zasadach promocji i sprzedaży ekoopakowań oraz o zmianach w zakresie gospodarowania odpadami i opakowaniami. Eksperci poruszą też tematy związane z rozwojem eksportu produktów eko.
  • „Zrównoważony rozwój” (8 października) – panel poruszający zagadnienia wpływu produkcji żywności eko na środowisko naturalne i dobrostan zwierząt, a także roli żywności bio w naszej diecie.

W dniach trwania targów otwarta będzie też strefa konsultacji na stoisku PIŻE, gdzie do dyspozycji gości będzie pięć stref tematycznych, w których każdego dnia będą dostępni inni eksperci.

Przyjdź, dowiedź się więcej!

Udział w Polskim Forum Żywności Ekologicznej jest bezpłatny. Wymagana jest jednak rejestracja na targi oraz wypełnienie formularza zgłoszeniowego. Zobacz pełen program wydarzenia.

Polskie Forum Żywności Ekologicznej w 2022 roku odbywa się w ramach projektu „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia” dofinansowanego przez Unię Europejską.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.