Polskie eko ryby już na rynku!

blank

blankNa rynku pojawiły się już certyfikowane ekologiczne ryby: karp, amur biały, lin, tołpyga biała, jesiotrowate i pstrąg tęczowy.

Z certyfikatu (PL-EKO-08, przyznany przez TUV Rheinland) na ekologiczną akwakulturę od 13 grudnia 2011 cieszy się Roman Świątek, właściciel gospodarstwa ekologicznego AGRICOLA w Krępsku k. Piły. – Uzyskanie prawdopodobnie pierwszego certyfikatu na ekologiczną akwakulturę w Polsce było bardzo trudne (Trudności z certyfikacją ekologicznej akwakultury), ze względów biurokratycznych, ale udało się. Już od wielu lat staram się prowadzić chów zgodnie z prawami natury, teraz mam dokument, który to poświadcza. Zainteresowanie eko rybami jest bardzo duże, zwłaszcza w Zachodniej Europie.

(na zdj. Roman Świątek)

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Najwięcej w ofercie Agricoli jest ekologicznego pstrąga. Karpia jak na razie jest mniej, ale Roman Świątek, który chowem ryb zajmuje się już od 20 lat zapowiada, że zmieni się to w przyszłości. Swoje ryby dostarcza do sklepów z żywnością ekologiczną w Bydgoszczy i Toruniu. Sprzedaż odbywa się także bezpośrednio z gospodarstwa (przykładowe ceny: kg karpia patroszonego lub pstrąga  – 19 zł).

Przy okazji rozmowy o certyfikacie zapytaliśmy Romana Świątka o najważniejsze różnice pomiędzy ekologiczną a konwencjonalną akwakulturą:


– Podczas chowu bardzo dbamy o najwyższą jakość i czystość wody oraz podłoża, które ważne jest zwłaszcza w przypadku karpiowatych. Znaczenie ma także karma. Ekologiczny karp karmiony jest zbożami ekologicznymi, a pstrągi certyfikowaną karmą ekologiczną, którą ściągamy z Francji lub Szkocji gdyż nie jeszcze ma polskich producentów. Ekologiczny chów ryb nie wiąże się z wykorzystywaniem środków chemicznych i profilaktycznym stosowaniem antybiotyków. Dbamy także o dobrostan ryb. W akwakulturze ekologicznej na metr sześcienny przypada znacznie mniej ryb niż w akwakulturze konwencjonalnej.

blank

W ofercie Agricoli znajdują się ekologiczne ryby: karp, amur biały, lin, tołpyga biała, jesiotrowate i pstrąg tęczowy.

Przeczytaj także inne artykuły na temat ekologicznej akwakultury:
Czy już czas na eko rybę?
Eko akwakultura i inne atrakcje przyszłorocznych Targów BioFach

(na zdjęciu: Roman Świątek dokarmia ryby)

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia