Polski rynek żywności ekologicznej w 2021 roku. Najnowsze dane z raportu Koalicji na Rzecz BIO

Polski rynek żywności ekologicznej rośnie także w czasie pandemii. Przybywa punktów sprzedaży oraz przetwórców. W czasie pandemii eksplodował sektor e- commerce. Mamy najnowsze dane.

W przygotowanym przez Koalicję na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO i NielsenIQ raporcie „Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021” znaleźć można:

  • najważniejsze dane statystyczne dotyczące polskiego rynku produktów BIO,
  • komentarze ekspertów z branży 
  • obszerną analizę sprzedaży m.in. w sieciach handlowych opracowaną przez Nielsen IQ. 

Ile warty jest polski rynek żywności ekologicznej?

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych (0,5% całego rynku spożywczego). Z końcem 2019 w Polsce działało 18 637 gospodarstw legitymujących się certyfikatem.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Logo żywności ekologicznej
Logo żywności ekologicznej

W czasie pandemii sprzedaż rosła zarówno w sieciach handlowych jak i segmencie specjalistycznym (ok. 850 sklepów). Problemy dotknęły natomiast punkty działające na terenie galerii handlowych.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce
Rynek żywności ekologicznej w Polsce

Konsumenci żywności BIO cenią świeżość

– Cały czas zauważamy istotne zwiększenia udziału procentowego produktów świeżych w zaopatrzeniu specjalistycznych sklepów z żywnością ekologiczną – widać wyraźnie, że sklepy chcą odróżnić się od supermarketów i dyskontów posiadaniem właśnie tej kategorii produktowej w znacznie szerszym wyborze

– komentuje Sylwester Strużyna, prezes Bio Planet S.A i członek zarządu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Najważniejsze informacje o sklepach specjalistycznych z żywnością ekologiczną w Polsce
Najważniejsze informacje o sklepach specjalistycznych z żywnością ekologiczną w Polsce

Optymizm w branży

Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma Zdrowia i członek zarządu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, jest optymistą jeżeli chodzi o dalszy rozwój rynku:

-Znacznie wyższa świadomość na temat żywności ekologicznej zostanie. Tak samo jak częstsze jej nabywanie i spożywanie. Pandemia zwiększyła pobyt na produkty Bio, przyspieszyła rozwój tego rynku, co napawa nas optymizmem.

Dynamicznie rozwija się sprzedaż żywności ekologicznej przez Internet

Według naszych szacunków, w ciągu ostatnich 2 lat liczba sklepów internetowych specjalizujących się w sprzedaży żywności ekologicznej podwoiła się (co najmniej). Sklepy te można podzielić na dwie grupy: oferujące jedynie produkty suche (zdecydowana większość) i oferujące produkty świeże (zdecydowana mniejszość). Obecnie, w sieci, dynamicznie rośnie sprzedaż produktów świeżych (warzywa i owoce, nabiał, mięso, drób, wędliny), choć nadal stanowi ona niedużą część rynku

– komentuje Michał Kapica, prezes Smak Natury sp z o.o. i członek zarządu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Obecnie na rynku działa ok 60 sklepów specjalizujących się tylko i wyłącznie w sprzedaży ekożywności przez internet. Około 90 łączy taką sprzedaż z działaniami stacjonarnymi.

Żywność ekologiczna i e-commerce. Podsumowanie 2020 roku

Najczęściej wybierane produkty ekologiczne

Wśród kategorii spożywczych generujących największą wartość produktów BIO znajdziemy produkty do żywienia małych dzieci, jogurty i napoje roślinne, a także produkty z kategorii soki, nektary, napoje

– relacjonują specjaliści Nielsen IQ.

Polska na tle Unii Europejskiej i świata

Pod względem powierzchni upraw ekologicznych (507 637 ha) Polska zajmuje 19. miejsce na świecie. Wydatki przeciętnego Polaka na żywność EKO 7 Euro w skali roku (średnia unijna: 76 Euro).

16 krajów ma 10% lub większy udział obszarów uprawianych ekologicznie w całkowitej powierzchni rolnej. 15 krajów ma między 5 a 10%.W Polsce jest to 3,5%.

– Nasz kraj ma bardzo dużo do nadrobienia, jeśli chcielibyśmy chociaż osiągnąć dane średnie dla UE, nie wspominając nawet o niedoścignionym unijnym celu 25%. Najbliższe lata przyniosą duże zmiany w rolnictwie ekologicznym w Unii Europejskiej: wzrośnie jego znaczenie w nowej Wspólnej Polityce Rolnej i zmieni się prawo, które go reguluje. Polscy rolnicy ekologiczni oczekują, że w ślad za tym będzie im łatwiej na rynku, ale potrzebne jest wsparcie organizacyjne i finansowe ze strony naszego państwa, a przede wszystkim usuwanie barier dla rolników ekologicznych

– mówi Dorota Metera, prezes jednostki certyfikującej Bioekspert.

Czytaj także: Europa ma plan dla rolnictwa ekologicznego

Raport żywność ekologiczna w Polsce
Raport żywność ekologiczna w Polsce

Gdzie pobrać dokument Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021?

Raport dostępny jest na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

O Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO

Koalicja na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio to inicjatywa zrzeszająca rożne organizacje, które łączy idea rozwoju rynku bio w Polsce. Celem Koalicji jest przede wszystkim wypracowanie standardów działania i rozwiązań problemów dotyczących rozwoju rynku żywności bio, a także opracowanie projektów w zakresie gospodarczym, handlowym, edukacyjnym, społecznym i zdrowotnym. Ponadto inicjatywa odpowiadać ma za upowszechnianie wiedzy z tego zakresu wśród producentów, przetworców, handlowców oraz konsumentów. Działania Koalicji pozwolą m.in. wypromować wśród konsumentów produkty ekologiczne, a także zwiększyć ich dostępność w sklepach w całej Polsce.

W skład Koalicji wchodzą przedstawiciele:

 Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

  • BNP Paribas
  • Carrefour Polska
  • Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
  • Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  • Stowarzyszenia EKOŁAN

Brak postów do wyświetlenia