W odpowiedzi na apel ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego, przedstawiciele branży żywności ekologicznej pracują nad koncepcjami rozwoju sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce. Z pierwszymi propozycjami wystąpiła Polska Izba Żywności Ekologicznej, która propobuje m.in. zerowy VAT na produkty z ekocertyfikatem.
Postulujemy obniżenie do zera podatku VAT na wszystkie produkty ekologiczne – od żywności, przez biodegradowalne opakowania, produkty wytwarzane z ekologicznych materiałów, np. z bawełny organicznej aż po produkty wykonane z tworzyw recyklingu”
–tłumaczy Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Żywność eko w stołówkach i większe dopłaty
Przedstawiciele branży proponują również obligatoryjni i stopniowo rosnący udział produktów ekologicznych w zbiorowym żywieniu (przykładem jest tu Francja), dalsze ułatwienia w przepisach dotyczących gospodarskiego przetwórstwa oraz zwiększenie dotacji dla gospodarstw ekologicznych.
– Zwiększenie tych dopłat byłoby istotnym bodźcem dla rolników rozważających przejście z produkcji konwencjonalnej na dużo ambitniejszą produkcję ekologiczną – podsumowuje Krystyna Radkowska.
Ekorynek z potencjałem
Rynek żywności ekologicznej stanowi 0,4% polskiego rynku spożywczego i systematycznie rozwija się. Choć zainteresowanie tego typu produktami rośnie, wciąż brakuje sprawnie działających łańcuchów logistycznych pomiędzy gospodarstwami a przetwórniami. Efektem jest stagnacja jeżeli chodzi o przestawianie się kolejnych gospodarstw eko oraz duży odsetek bioproduktów importowanych w ofercie ekosklepów oraz marketów.
Polska Izba Żywności Ekologicznej, czyli…
Organizacja sektorowa, zrzeszająca rolników, producentów, przetwórców i sprzedawców branży certyfikowanej żywności ekologicznej. Misją Izby jest propagowanie zrównoważonego stylu życia i szeroka edukacja społeczeństwa na temat walorów zdrowotnych produktów ekologicznych oraz sposobu uprawy, hodowli i przetwórstwa bio żywności.