Teraz czytasz...
Polacy spożywają najwięcej soków warzywnych spośród Europejczyków
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Polacy spożywają najwięcej soków warzywnych spośród Europejczyków

Chociaż zdecydowanie najpopularniejszymi sokami w Polsce są jabłkowy i pomarańczowy to na tle Europy wyróżniamy się pod względem spożycia soków warzywnych. Stanowią one 17,1% spożywanych u nas Soków podczas gdy w krajach zachodniej Europy ich konsumpcja ma charakter marginalny.

Jak czytamy w raporcie przygotowanym przez Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych drugim krajem z wysokim spożyciem soków warzywnych jest Litwa, gdzie jest ono jednak ponad trzykrotnie niższe niż u nas. Wynosi zaledwie 5,4%.

Ogólne spożycie wszystkich rodzajów soków w Polsce zwiększa się z roku na rok. W ubiegłym roku polscy konsumenci wypili ok. 13 litrów soku owocowego na osobę rocznie (niestety nie mamy danych na temat udziału soków BIO w tym zestawieniu). Coraz bardziej dostrzegalnym trendem jest popularność soków tłoczonych (nie z koncentratu). Kiedyś był to produkt dostępny w zasadzie tylko w tzw. sklepach ze zdrową żywnością, dziś łatwo znaleźć go także w marketach. Eksperci zwracają jednak uwagę na to, że w przypadku takiego produktu bardzo duże znaczenie ma jakość surowca, dlatego serdecznie polecamy, aby zainteresować się sokami pochodzącymi i owoców i warzyw z upraw ekologicznych.

Warto też pamiętać, że aby produkt można było nazwać sokiem musi on spełniac określone warunki. dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie” mówi:

Soki to produkty w pełni naturalne, które otrzymywane są wyłącznie ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z prawem do wszystkich soków owocowych i 100% warzywnych zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników i aromatów innych niż otrzymanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Do soków tych również nie wolno dodawać żadnych cukrów ani słodzików. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których są wyprodukowane. Niestety spora część konsumentów na polskim rynku tego nie wie, przez co mamy do czynienia z dużą ilością powielanych niekorzystnych mitów na temat soków.”

Zobacz także


Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.