Polacy chcą jeść ekologicznie

Polacy są zainteresowani produktami w jakości ekologicznej. Wynika to m.in. z chęci zmiany nawyków żywieniowych i troski o swoje zdrowie. Takie wnioski płyną z raportu „Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021”.

Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, nie dziwi więc fakt, że coraz chętniej zamiast po żywność konwencjonalną sięgamy po produkty ekologiczne. Sprzyja temu fakt, że są one coraz bardziej dostępne. Z roku na rok powstaje coraz więcej sklepów z żywnością oznaczoną logo zielonego listka. Popularnością cieszą się zwłaszcza sklepy internetowe.

Głównymi powodami, dla których Polacy i Polki sięgają po produkty ekologiczne, jest zdrowie lub chęć zmiany nawyków żywieniowych. Takie odpowiedzi wskazało 22,5 proc. respondentów badania IMAS International.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ile statystyczny Polak wydaje na żywność ekologiczną? Jak wypadamy na tle Europy?

 

Polacy wiedzą więcej na temat żywności ekologicznej…

Wielu z nas wie już, jakie są różnice w uprawie żywności ekologicznej a konwencjonalnej. Nie bez znaczenia są też kwestie ochrony środowiska, krajobrazu oraz czynników środowiskowych. Istotny dla konsumentów jest fakt, że w produkcji eko nie stosuje się środków ochrony roślin, takich jak pestycydy, herbicydy, fungicydy, których szkodliwość dla zdrowia i życia jest bezdyskusyjna i udowodniona w wielu badaniach.

… ale wciąż jest wiele do zrobienia

Niestety, choć żywność ekologiczna staje się coraz popularniejsza, to na tym polu nadal wiele jest do zrobienia. Duża grupa Polaków zniechęca się wysoką ceną produktów z zielonym listkiem (45,4 proc. ankietowanych). Blisko 17 proc. respondentów uważa żywność ekologiczną za oszustwo (częściej takiego zdania są mężczyźni). Inni wskazują, że to tylko chwilowa moda. Nie mają też zaufania do certyfikatów, stąd wolą kupować żywność ekologiczną bezpośrednio od lokalnych rolników.

Żywność ekologiczna zajmuje w Polsce tylko 0,5 proc. wartości całego rynku spożywczego. Pod względem powierzchni upraw ekologicznych nasz kraj zajmuje 19. miejsce na świecie. Udział obszarów uprawianych ekologicznie w całkowitej powierzchni rolnej to 3,5 proc.

Brak postów do wyświetlenia