Pierwszy zjazd kooperatyw spożywczych

 

Poznanie różnych modeli działania kooperatyw spożywczych (w tym zagranicznych),wymiana doświadczeń, ustalenie celów działania – to założenia Pierwszego Zjazdu Kooperatyw Spożywczych.

 

Spotkanie odbędzie się w dniach 14.-15 kwietnia 2012 w Warszawie. Miejsce nie jest jeszcze precyzyjnie określone, organizatorzy zapowiadają, że będzie to klub Cukry lub Norblin.

Weźmie w nim udział około 80-90 osób, w tym goście zagraniczni (Niemcy, Francja, Dania, Czechy).

Kooperatywy spożywcze (ang. Food coops) to coraz popularniejsza w Europie forma handlu alternatywnego polegającego na organizowaniu się grup konsumentów oraz lokalnych dostawców żywności (bardzo często są to rolnicy ekologiczni).

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

W ten sposób rolnicy zyskują lokalnych odbiorców w ilości pozwalającej na dostarczenie towaru, a odbiorcy, dzięki pominięciu pośredników, uzyskują żywność i inne produkty w korzystnych cenach a także takiej jakości, o którą bardzo często trudno w sklepach spożywczych. Kooperatywy spożywcze bardzo często powstają, aby wspólnie zamawiać żywność ekologiczną.

Więcej przeczytać można m.in. w naszym artykule: Kupują żywność EKO razem!

Szczegółowy program zjazdu oraz formularze rejestracyjne dostępne są na stronie internetowej Zjazdu Kooperatyw Spożywczych.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia