Carrefour BIO to nowy koncept, który sieć wdrożyła już na rynkach francuskim i hiszpańskim. Jeszcze w tym roku uruchomiona ma zostać pierwsza tego typu placówka w Polsce.
Docelowo koncept realizowany będzie w formacie franczyzy, jednak pierwszy sklep – którego otwarcie zaplanowane jest jeszcze w 2018 roku w Warszawie – uruchomiony zostanie w modelu ajencyjnym. Będzie to sklep testowy – od jego odbioru przez konsumentów zależy to, czy i jak koncept będzie rozwijany w kraju
– informuje biuro prasowe Carrefour.
Carrefour BIO. Co w ofercie?
W ofercie sklepu Carrefour BIO znajdą się produkty ekologiczne zarówno marki własnej Carrefour, jak i innych producentów.
Kolejna ekosieć na polskim rynku żywności BIO
W tej chwili na polskim rynku działa ok. 800-1000 (w zależności od sposobu liczenia) specjalistycznych sklepów z żywnością ekologiczną i zielarskich. W większych miastach obecne są także delikatesy sieci Organic Farma Zdrowia. 3 placówki posiada już sieć BioFamily.
https://biokurier.pl/ekorynek/ekologiczne-warzywa-ze-wsparciem-o-projekcie-demokratyzacja-bio/
W Gdańsku działa pierwsza placówka francuskiej sieci ekosklepów La Vie Claire. W ostatnim czasie bardzo intensywnie poszerzana jest oferta bioproduktów w supermarketach (także w Carrefourze, który wdraża właśnie program Act For Food) – czas pokaże na ile ten trend jest trwały i czy przeciętny polski konsument jest zainteresowany tego typu produktami.
Jakie trendy panują na europejskich rynkach żywności eko? Przeczytaj: Handel żywnością ekologiczną w Niemczech