Orzechy makadamia i kuskusy z dawnych gatunków zbóż – nowości w ofercie Symbio

blank

Bardzo intensywnie poszerza się oferta Symbio. Pod jedną z najstarszych polskich ekomarek dostępne są teraz orzechy makadamia a także kuskus z orkiszu i kamutu.

Orzechy makadamii (macadamia)

pochodzą z Australii, cechuje je specyficzny smak, który niektórym przypomina masło. Nic dziwnego bo orzechy te obfitują w dużą ilość cennych tłuszczów.  Przypisuje się im także działanie antyoksydacyjne.

Orkisz

to jeden z przodków dzisiejszej pszenicy, który po latach zapomnienia wrócił do łask producentów i konsumentów. Znakomicie nadaje się do uprawy ekologicznej, ale najważniejsze, że jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Zawiera wysokowartościowe białko oraz wiele kompleksowych węglowodanów i kwasów tłuszczowych nienasyconych. I jeszcze witaminy – A,E,D oraz B1, B2 i B6 oraz żelazo, magnez, fosfor i wapń.

Czytaj więcej: Orkisz Niegdyś zapomniany, dziś poszukiwany?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Kamut

podobnie jak inne stare odmiany pszenicy, w znacznie mniejszym stopniu przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych. Dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że organizm człowieka jest lepiej przystosowany do przyswojenia białek obecnych w tych starych odmianach zbóż.

Czytaj więcej:Kamut – co warto wiedzieć o “zbożu faraonów”?

Szukasz nowości na eko rynku? Sprawdź dział Nowości na rynku bio

Brak postów do wyświetlenia