Nowe zasady etykietowania żywności w krajach Unii Europejskiej

Kupującym będzie łatwiej podczas zakupów, bo w życie wchodzą przepisy nakazujące czytelniejsze opisywanie produktów. Na etykietach odnajdziemy szybciej zawartość alergenów, soli i jasne informacje o dodatkach w żywności.

Zmiany na etykietach po 13 grudnia 2014

Jako konsumenci powinniśmy szybko zauważyć zmiany. Przemysł spożywczy miał trzyletni okres przejściowy na dostosowanie się do wejścia przepisów w życie z dniem 13 grudnia 2014 r. Na rynku nadal będziemy jednak stykać się z produktami oznakowanymi według starych reguł, gdyż zgodnie z rozporządzeniem żywność wprowadzona do obrotu lub oznakowana przed 13 grudnia 2014 r. może pozostać w obrocie do wyczerpania jej zapasów.

Koniec z informacjami drobnym drukiem

Ustalono przepisami minimalny rozmiar czcionki, jaka mają być podane ważne dla produktu informacje.

Wartości odżywcze żywności

Będziemy otrzymywać jaśniejsze informacje o pewnych istotnych cechach odżywczych przetworzonej żywności – wartości energetycznej oraz zawartości tłuszczów, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Dzięki temu konsumenci będą mogli porównywać produkty żywnościowe przed zakupem, co pomoże im w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów.

Przepisy dotyczące obowiązkowych informacji o wartości odżywczej będą stosowane dopiero od 13 grudnia 2016 r. Jednak informacje o wartości odżywczej, które pojawią się na etykietach po 13 grudnia br., będą musiały być zgodne z przepisami nowego rozporządzenia.

Odróżnimy dobrą żywność od fałszowanej

Na rynku żywności wciąż istnieje problem fałszowania żywności przez rozcieńczanie, używanie składników gorszej jakości lub sugerowanie innego niż prawdziwe pochodzenia produktu.
Dzięki nowym przepisom produkty żywnościowe, które nie są tym, na co wyglądają, będą opatrzone odpowiednią informacją, aby sposób prezentacji lub wygląd tych produktów nie wprowadzał konsumentów w błąd. Jeżeli składniki, które zwykle występują w danym produkcie, zostały zastąpione innymi, to składniki zastępcze będą nie tylko wymienione w składzie produktu, ale także uwydatnione na jego opakowaniu.

Na przykład w przypadku produktów mięsnych i rybnych będzie trzeba w widoczny sposób informować o dodaniu do nich wody lub białek pochodzących od innych zwierząt. Ponadto produkty, które sprawiają wrażenie, że są sporządzone z całego kawałka mięsa lub ryby, choć w rzeczywistości składają się z różnych, połączonych kawałków, będą oznakowane jako „z połączonych kawałków mięsa” lub „z połączonych kawałków ryby”.


Informacje w Internecie

Na etykiecie produktu żywnościowego zawsze należy podawać ten sam zakres informacji, niezależnie od tego, czy produkt jest sprzedawany w Internecie, na odległość (np. z katalogu) czy w supermarkecie.

Informacje dla alergików

Nowe przepisy lepiej regulują kwestię informowania o pewnych substancjach powodujących reakcje alergiczne lub nietolerancje. Celem tych zmian jest zapewnienie alergikom odpowiedniej informacji i przez to lepsza ochrona ich zdrowia. Przedsiębiorstwa spożywcze będą musiały opatrywać takimi informacjami wszystkie produkty spożywcze. O tym, w jaki sposób należy podawać tego rodzaju dane, zdecydują już właściwe organy krajowe państw UE.

Inf. oraz grafika: http://ec.europa.eu