Mąki, makarony, dodatki do wypieków, płatki śniadaniowe, ciasteczka, gotowe mieszanki do wypieków ciast i chleba, ciasteczka oraz musli – bezglutenowe i w większości przypadków ekologiczne produkty brytyjskich marek Doves Farm i Glebe Farm dostępne są już na polskim rynku.
Dystrybucją produktów wyżej wspomnianych marek zajmuje się nowa firma Organiczne24. – Jesteśmy dystrybutorami/importerami certyfikowanej, bezglutenowej żywności. W naszym asortymencie znajdują się tylko produkty bezglutenowe, które również nie zawierają w składzie jaj, mleka, soi, orzechów. Większa część naszych produktów jest organiczna, certyfikowana zielonym listkiem, znakiem FairTrade oraz posiada symbol przekreślonego kłosa. Produkty te wyróżnia ich skład, w którym nie ma sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Zawierają tylko naturalne składniki. Dla przykładu ciasteczka cytrynowe, które w składzie posiadają naturalny sok z cytryny oraz jej skórkę „zest”. Jedną z ciekawszych propozycji jest naturalnie bezglutenowa mieszanka mąk, z których możemy wypiekać ciasta, chleby (mąka do ciast zawiera już proszek do pieczenia a mąki do chleba mają już gumę ksantanową) – tłumaczy Karolina Biedroń z Organiczne24.
Jej zdaniem rynek żywności ekologicznej zmierza w dobrą stronę: -Odbiorca staje się świadomy i wymagający. Zauważamy, że klienci zwracają uwagę na certyfikaty, które znajdują się na opakowaniach. Zwracają dokładną uwagę na skład produktu. Dopytują się, skąd dany produkt pochodzi, kto jest producentem.
Stosiko firmy Organiczne24 odwiedziliśmy w trakcie tegorocznych Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowych, które odbyły się w Warszawie w dniach 21-22 listopada 2015.
Począwszy od numeru 4/2015 w Biokurierze pojawił się stały dział „Z PORADNIKA MAMY ALERGIKA”. We współpracy z Katarzyną Jankowską, autorką bloga Mama Alergika Gotuje, prezentujemy w nim porady dla osób stykających się z problemem najróżniejszych alergii. Przeczytaj więcej o najnowszym numerze Biokuriera.