Niemcy chcą unijnej bazy dostawców ekologicznego mięsa

 Baza danych zawierająca informacje o dostawcach ekologicznego mięsa na terenie Unii Europejskiej to najskuteczniejszy sposób na walkę z pojawiającymi się zafałszowaniami.

Niemcy wystosowały apel do unijnych instytucji. Domagają się w nim stworzenia takiej bazy danych, której szybka aktualizacja byłaby nadzorowana i obowiązkowa. Dzięki temu łatwo byłoby zorientować się, ze danemu producentowi cofnięto ekologiczny certyfikat.

W przeszłości  zdarzało się, że niektóre firmy posługiwały się nieważnymi lub cofniętymi dokumentami i próbowały oszukiwać kontrahentów. Na tym tle doszło w Niemczech do kilku skandali. Mięso konwencjonalne sprzedawane było jako żywność ekologiczna.

 

Głośnym echem odbiła się sprawa włoskiego rolnika Paolo Zaccardi, który sprzedając ekologiczne mięso posługiwał się kopią starego eko certyfikatu, mimo iż wcześniej został mu on odebrany.
Stworzenie ogólnoeuropejskiej bazy danych pozwoliłoby wykluczyć takie “afery” w przyszłości. Leży to zarówno interesie konsumentów jak i branży ekologicznej.
Urzędnicy i przedsiębiorcy podkreślają, że wprowadzenie nowych regulacji nie powinno wiązać się z dodatkową „papierkową robotą”.


źródło: Deutshe – Welle, portalspozywczy.pl


Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)