Natura Food. Najlepsze polskie gospodarstwa ekologiczne wybrane

Podczas pierwszego dnia Targów Natura Food przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa wręczyli nagrody najlepszym polskim rolnikom ekologicznym. Gospodarstwa oceniano w kategoriach: ekologia – środowisko oraz gospodarstwo towarowe.

W kategorii „ekologia – środowisko” najlepszym polskim gospodarstwem ekologicznym zostało prowadzone przez Sylwię Szlandrowicz i Rusłana Kozynko (na zdjęciu powyżej) „Ranczo Frontiera” specjalizujące się w wyrobie ekologicznych serów. Kolejne miejsca zajęli: Agata Kowal-Ruschil i Roland Ruschil (województwo dolnośląskie) oraz Grażyna i  Mirosław Seratynowicz (woj. wielkopolskie). Przyznano także wyróżnienie dla pani Cecylii Strojny z woj. małopolskiego.

Zwycięzca konkursu, Rusłan Kozynko w kilku słowach wygłoszonych podczas odbierania nagrody zwrócił uwagę na to, że prowadzenie gospodarstwa ekologicznego to przede wszystkim styl życia a nie tylko biznes. – Tutaj chodzi także o życie nasze i przyszłych pokoleń a nie tylko o analizę wyników handlowych – podkreślił. Zgodził się również Cecylią Strojny, która podkreślała, aby w przypadku rolnictwa ekologicznego mówić raczej o „wytwarzaniu” niż „produkcji”. 

W kategorii ekologiczne gospodarstwo towarowe triumfowali Izabela i Krzysztof Soska z województwa lubelskiego. Kolejne miejsca zajęli Mikołaj Rydzewski (woj. podlaskie) oraz Józef Pielak (woj. Mazowieckie). Wyróżnienie przyznano Katarzynie i Krzysztofowi Kyś z województwa dolnośląskiego.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W obu kategoriach zwycięzców wyłaniano najpierw w etapach wojewódzkich a dopiero później na szczeblu ogólnopolskim. Gratulujemy!

Sprawdź, które produkty otrzymały Złoty Medal Targów Natura Food 2013

(kp)

Brak postów do wyświetlenia