Przybywa wystawców z ekocertyfikatem, branża bio coraz bardziej się profesjonalizuje, nie brakuje chętnych do otwarcia nowych sklepów z ekożywnością – to tylko niektóre z wniosków, które nasuwają się po tegorocznej edycji Natura Food i BeECO. Warto było spędzić ten weekend w Łodzi. Działo się tak dużo, że momentami odwiedzający mieliby ochotę się… rozdwoić.
Natura Food rośnie w siłę. Przybywa wystawców (przede wszystkich tych z certyfikatem ekologicznym), nie brakuje odwiedzających (wśród których jest mnóstwo osób związanych z ekosklepami – właścicieli, pracowników czy też osób myślących o otwarciu takiego biznesu).
Nie tylko targi, ale też okazja do zdobycia wiedzy
Od kilku już lat dużym atutem targów są wydarzenia towarzyszące. Tak było także w tym roku. Wystarczy wymienić BioBiznes Forum (niesamowicie było uczestniczyć w wykładach, które przeciągnęły się kilkadziesiąt minut po zakończeniu targów a prawie nikt nie opuszczał sali!), Akademię Biokuriera (kolejny raz cieszymy się z dobrych opinii i frekwencji!) czy też Forum Ekobranży. Do tego dodajmy liczne warsztaty i szkolenia produktowe a także nowość, czyli… Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych.
Fairtrade Polska ruszyło!
Wspomnieć trzeba o jeszcze jednym wydarzeniu – w sobotę oficjalnie zainagurował swoją działalność polski oddział Fairtrade. Wybór targów wynika z faktu, że system Fairtrade mocno stawia na ochronę środowiska, zakazuje stosowania GMO, wspiera rolników w walce ze skutkami zmian klimatu, zachęca do certyfikacji ekologicznej” – przekonuje Zbigniew Szalbot, członek zarządu Fairtrade Polska. O tym, czym jest Sprawiedliwy Handel wciąż wie niewiele osób – jest szansa, że w ciągu najbliższych lat sytuacja będzie się poprawiać. Przekonują o tym chociażby pozytywne przykłady z Czech czy Słowacji.
Są konkursy, są zwycięzcy
Jak co roku, rozstrzygnięty został konkurs o Złote Medale Natura Food. Produkty certyfikowane konkurowały w kategoriach: polskie produkty ekologiczne i zagraniczne produkty ekologiczne. Wśród towarów krajowych triumfowały: ekologiczne mleko z Piątnicy oraz makaron Jaglany z Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy. Wyróżnienie trafiło do Spółki Rolniczej Juchowo za chleb orkiszowo żytni z marchwią i cebulą. Wśród produktów zagranicznych, jury postanowiło nagrodzić grecki górski gojnik z Olimpu oraz czekoladę raw Pana Chocolate dystrybuowaną przez Ekohurtownię. Wyróżnienie trafiło do firmy Artiszok, która zgłosiła do konkursu „chipsy paprykowe” VitaSnack oraz do Firmy PRO-BIO s.r.o. – za produkt Mąka z czerwonej soczewicy BIOHARMONIE .
Miałem okazję uczestniczyć w pracach jury i podzielam zdanie wszystkich jego członków, że wszystkie zgłoszone w tym roku produkty prezentowały bardzo wysoki poziom i wyłonienie zwycięzców było naprawdę trudne. Niestety nie można było wszystkim przyznać medali…
W trakcie Natura Food wręczone zostały także nagrody dla najlepszych polskich gospodarstw ekologicznych. O wynikach poinformujemy w odrębnej informacji.
W trakcie targów zaprezentowano również wyniki konkursu na najlepszy sklep z żywnością eko-logiczną 2016. Oto równorzędni zwycięzcy: EKOlogika, EkoAleja, Zdrowa Spiżarnia, Strefa Zdro-wia,
– Magiczny Ogród. Wyróżnienie powędrowało do ekosklepu Dary Natury.
Zobacz nasze zdjęcia z Natura Food na facebooku:
Natura Food rośnie jak biobranża…
Łódzkie targi z pewnością można postrzegać jako swoiste zwierciadło zmian zachodzących na rynku produktów ekologicznych. Tak jak Natura Food, tak i ekobranża powiększa się, profesjonalizuje i cieszy coraz większym zainteresowaniem. I tak trzymać!