Mleko sienne będzie wykorzystywane w produkcji ekologicznego sera Starej Mleczarni

Mleko sienne pozyskiwane jest od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem. W ich diecie nie ma pasz kiszonych a wypas na łąkach trwa nawet 150-180 dni w roku. Stara Mleczarnia rozpoczęła na jego bazie produkcję sera. Dostawcą mleka jest Spółka Rolnicza Juchowo.


Mleko sienne doceniane w zachodniej Europie

Mleko sienne (Heumilch, haymilk) popularne jest przede wszystkim w Niemczech, Szwajcarii czy Austrii. W Polsce to nadal nisza. Co więcej, od kilku lat mówi się o trudnej sytuacji na polskim rynku mleka ekologicznego. Brakuje rolników zainteresowanych chowem krów mlecznych. Mleczarnie muszą uciekać się do pozyskiwania surowca z importu.

Współpraca polskich dostawców

Starej Mleczarni udało się pozyskać takie mleko i wyprodukować z niego ekologiczny ser.

Odbyło się to w ramach współpracy ze Spółką Rolniczą Juchowo, które jako jedyne produkuje w Polsce mleko sienne certyfikowane przez Demeter International.

Badania naukowe. Mleko eko ma korzystniejszą kompozycję kwasów tłuszczowych niż konwencjonalne

Mleko sienne to najlepszy  surowiec do produkcji ekologicznych serów. wytwarzamy je na bazie tradycyjnych receptur, nie stosując agresywnej obróbki mleka. dzięki temu zachowuje ono swoje cenne właściwości. Z Juchowo Farm łączą nas podobne wartości: dbałość o zdrowie, naturalną produkcję, tworzenie miejsc pracy dla lokalnej społeczności. Jesteśmy dumni, że dzięki tej współpracy będziemy mogli dostarczać na polski rynek produkty z mleka, które dotychczas było przeznaczone głównie na eksport

– mówi Zbigniew Waz, prezes Starej Mleczarni SA.

Przeczytaj nasz raport na temat polskiego rynku mleka ekologicznego

źródło: materiały prasowe spółki Stara Mleczarnia