USA. Mleko ekologiczne coraz popularniejsze

 Sprzedaż ekologicznego mleka w USA w październiku 2010 r. była o 21% większa niż w październiku 2009.

Całkowity udział sprzedaży ekologicznego mleka w ogólnej sprzedaży tego produktu na amerykańskim rynku wynosi już 3,2%. W całym 2010 r. sprzedano w USA 160.000.000 kg mleka ekologicznego.

Zwiększenie sprzedaży wiąże się przede wszystkim z szerszą dostępnością mleka BIO (sprzedawanego pod szyldem marek własnych, tzw. private label) w supermarketach i hipermarketach. Tam sprzedawane jest przede wszystkim ekologiczne mleko przygotowane w technologii UHT – na co narzekają przedstawiciele organizacji Cornucopia Institute.

Przestrzegają także, że współpraca małych ekologicznych gospodarstw z dużymi mleczarniami może być trudna i sprowadzić się do prostej, acz brutalnej zasady: Get big or get out (Będziesz duży, albo wcale cię nie będzie). Organizacja przygotowała specjalny ranking ekologicznego mleka, by pomóc konsumentom wybrać takie, które odpowiada ich przekonaniom i gustom.

Z drugiej strony rynek sprzedaży mleka ekologicznego (ale nie tylko) bezpośrednio od rolników w USA także się zwiększa. W miastach przybywa jarmarków i targów.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Tymczasem w Kanadzie, prowincja Kolumbia Brytyjska wydała zakaz sprzedaży surowego mleka krowiego. Uznano, że może być ono niebezpieczne dla zdrowia.  Jeden z producentów mleka postanowił obejść ten zakaz i teraz sprzedaje surowe krowie mleko jako “enzymatyczny płyn do mycia ciała używany przez Kleopatrę”. Surowa śmietana nazywa się natomiast “kremem do masażu”. Na wszystkich produktach widnieje ostrzeżenie “Nie nadaje się do spożycia przez ludzi”. Trochę przypomina to historię z dopalaczami z tym, że dane o szkodliwości dopalaczy są zdecydowanie bardziej przekonujące…

 


Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)




Brak postów do wyświetlenia