Medjool lubi zimno. Jak wygląda uprawa i transport ekologicznych świeżych daktyli?

blank

Nazywany “królem daktyli” Medjool w Izraelu sprawdza się jako składnik trufli z dodatkiem kokosa i kakao. – Najlepiej jednak jeść go w postaci owocu. Jest wtedy najsmaczniejszy i najzdrowszy – przekonuje Tamir Cohen, marketing menager największej izraelskiej spółdzielni zrzeszającej producentów daktyli Medjool. Pytamy go o ekologiczną uprawę tych owoców oraz ich właściwości.

Daktyle Medjool uprawiane są tylko w niektórych miejscach na świecie. Izrael uchodzi za światowego lidera. Jak duża jest powierzchnia upraw?

Tamir Cohen: W Izraelu mamy ok. 4000 ha upraw daktyli Medjool. Nasza firma odpowiada za sprzedaż ok. połowy plonów z tych upraw. Zrzeszamy blisko 100 rolników, z których 20 posiada certyfikat ekologiczny. Co roku 15-20% sprzedawanych przez nas owoców spełnia wymogi rolnictwa ekologicznego. Wkrótce chcemy eksportować do Polski także inne odmiany izraelskich daktyli: Barhi, Hallawi, Zahidi, Hadrawi, Hayani, Deri, Ameri.

Czym ekologiczna uprawa daktyli różni się od konwencjonalnej?

Medjool nie jest rośliną wymagającą dużej ilości chemikaliów, aby utrzymać go w zdrowiu, niemniej jednak w uprawie konwencjonalnej sięga się po tego typu środki, aby walczyć z chorobami, grzybami i szkodnikami. Plantatorzy posiadający certyfikat ekologiczny oczywiście tego nie robią. Ich zadaniem jest szukanie równowagi przyrodniczej na plantacji, dlatego też np. wpuszczają na teren upraw owce, które są naturalnym wrogiem wielu szkodników. Przy okazji to świetne rozwiązanie dla właścicieli stad, bo zyskują darmowe pożywienie dla zwierząt. Przed grzybami drzewa chronią specjalne siatki. Jest też kilka środków ochrony, które są dopuszczalne w rolnictwie ekologicznym. Kluczowe jest dążenie do równowagi, tak aby jeden rodzaj szkodnika nie był w stanie mocno zaszkodzić plantacji. Jeżeli ma naturalnych wrogów, tak na pewno się nie stanie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

blank

Czy są jakieś różnice przy zbiorze?

Zbiory odbywają się raz w roku. Zaczynają się w połowie sierpnia i kończą pod koniec października. Nie ma większych różnic, poza tym że w rolnictwie ekologicznym trzeba pilnować całego procesu, aby uniknąć wymieszania z daktylami konwencjonalnymi. Zbiory daktyli uprawianych w jakości BIO są ok. 15% niższe. Bardzo istotne jest odpowiednie znakowanie i przechowywanie produktów ekologicznych – trzeba cały system zorganizować tak, aby na każdym etapie można było zidentyfikować producenta i aby każdy etap logistyki podlegał certyfikacji. Musi być utrzymana ciągłość od pola do konsumenta. Udało nam się zbudować taki system i eksportujemy daktyle na cały świat.

Daktyle z pewnością zajmują ważne miejsce w izraelskiej kuchni.

Tak, na izraelskim rynku je się mnóstwo daktyli. To narodowy skarb, tak jak w Polsce jabłko. Daktyle z powodzeniem zastępują tu słodycze, a przy tym mają wszystkie niezbędne składniki: białko, potas, cukry. Owoc jest dobry dla sportowców, triathlonistów. Jest niewielki, można go zabrać ze sobą wszędzie. Mało waży, a jedyne co trzeba wyrzucić, to pestka.

Można mieszać go z orzechami, wiele osób przyrządza też daktylowe truffle z kokosem i kakao. Medjolle sprawdzają się również jako składnik batonów sportowych, aczkolwiek wielu producentów sięga w tym wypadku po tańsze odmiany albo miesza tańsze daktyle z medjoolami. Są też ciastka i wypieki. W wielu przepisach pojawiają się daktyle. Niemniej jednak podczas wypieków przewagi medjoola maleją wskutek przetwarzania. Im bliżej naturalnego stanu tym lepiej.

Daktyle Medjool nie są suszone a mrożone. Dlaczego?

Świeże Daktyle MEDJOOL BIO po zerwaniu są myte (zwykłą wodą) i po osuszeniu wjeżdżają do mroźni. Przechowywane są tam w temperaturze -18°C, w normalnej atmosferze, bez użycia gazu. Transport do Polski odbywa się w kontenerze mroźniczym i również tu, nasz partner OrganicHouse, trzyma je w mroźni. Medjoola można zamrażać i odmrażać kilkakrotnie.

Nawet owoce przeznaczone na lokalny rynek przechowujemy w lodówkach, bo znacznie spowalnia to proces starzenia się. Co ciekawe ze względu na wysoki poziom cukru, ten daktyl nie zamarza. Może leżeć w lodówce nawet przez rok. Na sklepowej ladzie czy w spiżarni bez obaw można przechowywać go przez trzy miesiące. Po upływie tego czasu nadal nadaje się do spożycia, ale nie jest już tak świeży i ładny. Może też skrystalizować się cukier, co trochę zmienia smak.

blank

Jak wygląda sytuacja na rynku żywności ekologicznej w Izraelu?

Rynek EKO w Izraelu stale wzrasta, ale stoi przed nim wiele wyzwań. Raczej nie ma u nas niezależnych sklepów w 100% stawiających na żywność ekologiczną. Miesza się pojęcia zdrowej żywności i produktów EKO. Świadomość konsumentów rośnie, ale sięgają oni także po konwencjonalne, niskoprzetworzone produkty. Jeżeli chodzi o daktyle to na 8 mln mieszkańców Izraela przypada ok. 8000 ton daktyli Medjool, z czego 1000 ton do daktyle EKO.

Rozmawiał Karol Przybylak.

Brak postów do wyświetlenia