Łódź. Biotanika sprzedaje żywność EKO już 9 lat!

Już od 9 lat w Łodzi działa Biotanika. W ofercie prawie 4 000 produktów, z których ok. 80% posiada ekocertyfikat. Zaglądamy do środka i rozmawiamy z Renatą Tyczyńską, właścicielką sklepu.

– Obecnie w ofercie Biotaniki jest blisko 4 tys. produktów, w tym ponad 80% certyfikowanych. Od początku mieliśmy największy asortyment tego rodzaju w Łodzi, ale z każdym rokiem działalności zwiększał się udział produktów ekologicznych. Właśnie na nie postawiliśmy – mówi Renata Tyczyńska.


Ekozakupy w Biotanice można umilić sobie konsumpcją świeżo wyciskanego soku . – Cieszą się one dużą popularnością. Co roku , we wrześniu, atrakcją są “urodziny” sklepu, podczas których można spróbować różnych smacznych przekąsek wykonanych z dostępnych u nas produktów przez pracowników sklepu – wyjaśnia właścicielka sklepu.

Czego szukają klienci Biotaniki?

Przede wszystkim wysokiej jakości produktów, jak najmniej przetworzonych. Od pieczywa, przez nabiał po różne przetwory. Dużym zainteresowaniem cieszą się też zamienniki, np. dla nabiału, w postaci napojów, śmietanek czy jogurtów zbożowych lub kokosowych. Niektórzy poszukują “cudownych” specyfików (np. na odchudzanie), o których czytali w jakiejś popularnej prasie.


– Rośnie też grupa klientów, młodych rodziców np., którzy poszukują zdrowszej alternatywy słodyczy dla swoich dzieci lub borykają się z nietolerancjami pokarmowymi u nich. Stali klienci często podpowiadają co chcieliby jeszcze u nas kupować, a my staramy się temu sprostać – wyjaśnia Renata Tyczyńska, którą zapytaliśmy też o zmiany na łódzkim rynku żywności ekologicznej w ostatnich latach.

– Rynek sprzedaży produktów ekologicznych zmieniał się tak, jak w większości dużych miast w Polsce. Zwiększyła się ich dostępność w hurtowniach i to ma bezpośrednie przełożenie na sprzedaż. Od początku był duży asortyment przetworów zbożowych, warzyw i kiszonek od lokalnych rolników, świeżego pieczywa i dodatków do niego. Z czasem pojawiło się mięso z ekologicznych hodowli, a także wędliny. Mamy coraz więcej eko nabiału i wegańskich substytutów – mówi.


Z jakimi wyzwaniami mierzy się Biotanika? Od początku wyzwaniem było i jest znalezienie personelu do pracy w sklepie. Praca w sklepie spożywczym nie należy do łatwych, a w Biotanice jest szczególnie dużo tych świeżych, nieprzetworzonych czy niepasteryzowanych i wymagających uwagi produktów. Obsługa klientów w takim sklepie wymaga szczególnych cech i umiejętności, które zdobywa się latami. Brakuje na rynku pracy osób gotowych do podjęcia się takiej pracy i nic się w tej kwestii nie zmienia. Kolejne wyzwanie to rosnąca konkurencja, także ze strony sklepów internetowych. …

W Biotanice pytajcie o nowy numer Biokuriera!

Godziny otwarcia
Pon-piątek 9.30-19
Soboty 8-16