Krakowska sieć piekarni wprowadza do stałej oferty 3 rodzaje chleba BIO


Chleb orkiszowy z płaskurką BIO, chleb żytni 100% z miodem i słonecznikiem BIO oraz chleb pszenno – żytni na bio zakwasie – to 3 nowe propozycje, które pojawiły się w ofercie krakowskiej sieci piekarni i cukierni Buczek.


Pieczywo ekologiczne wypiekane jest według autorskich receptur. Cały proces produkcyjny został wdrożony we współpracy z ekspertami Stowarzyszenia Polska Ekologia. Czesław Meus, który prezentował wszystkie wspomniane chleby podczas targów BioFach 2017 w Norymberdze zapowiada, że jeżeli ekochleby spotkają się z pozytywną reakcją klientów, właściciele piekarni Buczek zapowiadają poszerzenie asortymentu BIO.

Piekarnia Buczek to zakład istniejący od 70 lat. Obecnie posiada 38 punktów na terenie Krakowa i okolic. To pierwsza piekarnia posiadająca tak dużą sieć dystrybucji, która zdecydowała się na wprowadzenie pieczywa ekologicznego do oferty. Zakład posiada certyfikat ekologiczny od stycznia 2017 roku.

Ciekawostką jest wykorzystanie w chlebie orkiszowym dodatku mąki z płaskurki, jeszcze starszej “poprzedniczki” pszenicy. Przeczytajcie więcej na temat jej walorów odżywczych w tekście: Płaskurka ekologiczna – zboże pełne zalet

Komentarz redakcyjny:

Od kilku lat, na różnego rodzaju konferencjach i spotkaniach, zwracamy uwagę na to, że segment pieczywa ekologicznego wciąż jest niewystarczająco zagospodarowany (choć z roku na rok ekopiekarni przybywa) – brakuje zwłaszcza bułek i lżejszych wypieków, które jak wiadomo mają mniejsze walory zdrowotne, ale poszukiwane są przez wielu klientów. Ponieważ pieczywo (zwłaszcza lekkie, „białe”) to towar, który powinien być dostarczany praktycznie codziennie, jedyną możliwością dla rozwoju tego rynku jest powstawanie lokalnych piekarni zaopatrujących ekosklepy i tradycyjne spożywcze sklepy osiedlowe bądź też poszerzanie oferty o BIO przez większe firmy (pod warunkiem, że są w stanie „przestawić zakładowe tryby” na produkcję pieczywa naprawdę wysokiej jakości).

Karol Przybylak

Na zdjęciu poniżej: Mieczysław Babalski (rolnik i przetwórca – to na bazie mąki z Wywtwórni Makaronu BIOBabalscy powstają opisywane chleby) i Czesław Meus (odpowiedzalny za wdrożenie technologi wypieku chleba ekologicznego w piekarni Buczek) prezentują chleb orkiszowy z płaskurką i chleb pszenno – żytni.