Kraków będzie miał ekologiczną kawiarnię

blank

Na początku października planowane jest otwarcie 5-tej kawiarni pod szyldem Organic Coffee & more. Będzie to pierwszy lokal tej marki poza Warszawą.

– To milowy krok w naszym rozwoju. Kawiarnia poza Warszawą, w dodatku w tak wymagającym mieście, jak Kraków, to duże wyzwanie logistyczne i operacyjne. Dlatego przygotowywaliśmy się do tej decyzji długo, szukając równocześnie odpowiedniego partnera biznesowego, jakim jest nasz Franczyzobiorca, a także lokalu spełniającego nasze wymogi – mówi James Hancock, pomysłodawca konceptu i współwłaściciel powstającej sieci.

Lokal w Krakowie będzie trzecim franczyzowym i jednocześnie pierwszym punktem poza stolicą. W tej chwili od ponad 1,5 roku funkcjonuje kawiarnia w Śródmieściu oraz – niewiele krócej – kawiarnia na Starym Mieście. Cztery miesiące temu otworzył się lokal umiejscowiony niedaleko Pola Mokotowskiego (osiedle EkoPark i Biały Kamień), a pod koniec sierpnia otwiera się kawiarnia w Miasteczku Wilanów.

Jak działa Organic Coffee & more?

We wszystkich kawiarniach można spróbować ekologicznych napojów: kaw, herbat, smoothie i koktajlów przygotowywanych ze świeżych warzyw i owoców na miejscu, lemoniad oraz świeżo wyciskanych soków. Sieć oferuje największy w Polsce wybór mlek roślinnych do kawy, m,in.: kokosowe, migdałowe, owsiane, sojowe i ryżowe; oprócz tego jeszcze: bez laktozy i kozie. Na śniadanie można zjeść kokosową jaglankę z pieczonym jabłkiem z cynamonem, jogurt z granolą, przygotowywane na miejscu kanapki w zestawach z kawą. Z dań lunchowych kawiarnie oferują: tarty z sałatkami, warzywa z taboule i codziennie gotowaną świeżą zupę dnia.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Klienci mogą sprawdzić na miejscu ekologiczne certyfikaty dostawców. Espresso na bazie kawy z certyfikatem ekologicznym kosztuje 7 zł, koszt kanapek na zimno lub ciepło waha się w granicach 8 – 10 zł, zupa z grzankami to koszt 10 zł. Kawiarnie oferują również ekologiczną żywność bezglutenową, bez cukru czy też wegańską. Na miejscu przeczytać można także aktualny numer Biokuriera 😉

Trzy tygodnie po otwarciu pierwszej kawiarni koncept zdobył nagrodę internautów za najlepszą kawę w Warszawie. W maju 2015 r. kawiarnie zdobyły pierwsze miejsca w kategoriach: Debiut Konceptu i Nowatorska Strategia Marketingowa na konferencji Sweets & Coffee Forum, zaś w październiku 2015 r. pierwsze miejsca w tych samych kategoriach, ale już na największej konferencji gastronomicznej w kraju.

Przeczytaj więcej na temat Organic Coffee w Biokurierze.

blank

Ekokawiarnia w centrum Krakowa

Nowa kawiarnia będzie mieściła się w historycznym punkcie Krakowa. – To oryginalne, niebanalne i nieoczywiste miejsce, w którym wystrojem chcemy podkreślić lokalny koloryt, wykorzystując historię tego wspaniałego i jedynego w swoim rodzaju miasta. Mamy nadzieję, że mieszkańcy Krakowa przyjmą nas serdecznie i docenią koncept oraz jakość oferowanych produktów – mówi Ewelina Błaszczyk, pomysłodawca konceptu i współwłaściciel sieci kawiarni Organic Coffee & more.

Jak zapowiadają właściciele sieci, planowane są kolejne otwarcia.

Brak postów do wyświetlenia