Jesienny Biokurier już w drukarni. O czym przeczytacie?

Nabiał, tworzenie deski serów, białko w diecie osób aktywnych, quinoa, gryka, mąka z czerwonej soczewicy, zależności między dietą a chorobami skóry, aromaterapia, enoturystyka – to tylko część z tematów, które opiszemy w nadchodzącym numerze Biokuriera.

O ekologicznym nabiale

Czym mleko pasteryzowane różni się od mleka UHT? Czy jogurt naturalny jest naturalny? Czym odróżnia się mleko ekologiczne od konwencjonalnego odpowiednika? Na te pytania odpowiedzi poszukuje Agnieszka Gotówka w tekście „Zanim sięgniesz po mleko albo jogurt”. W roli eksperta występuje m.in. Beata Futyma z gospodarstwa ekologicznego „Farma Pod Świerkami”, które specjalizuje się w wytwarzaniu ekologicznej galanterii mlecznej (m.in. nagradzany wielokrotnie ser Kreuzer). Polecamy także przepis na domowy jogurt w 4 krokach. Przygotowała go Katarzyna Kosmala.

Jak skomponować deskę serów?

Sprawa niby prosta, ale jednak warto trochę wiedzieć. Tajniki komponowania deski serów przybliża Jacek Krupa, autor bloga seryrzemieslnicze.com. – Deska serów to przede wszystkim odpowiednia selekcja. Zanim jeszcze zaczniemy mówić o desce, musimy wejść w posiadanie odpowiednich rodzajów sera. Są sery z mleka krowiego, koziego lub owczego. Mamy sery świeże, półtwarde i twarde, sery pleśniowe i sery maziowe. Jakie sery są więc odpowiednie, aby stworzyć idealną deskę serów? – więcej w tekście 6 zasad komponowania deski serów.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Qunioa – indiańska skarbnica witamin

Mimo że botanicznie quinoa bardziej „spokrewniona” jest z burakami czy szpinakiem, to już od długiego czasu uważa się ją za „matkę zbóż”. Wytwarza nasiona bogate w skrobię, dzięki czemu podbija kuchnię tych, którzy poszukują zastępników dla tradycyjnych produktów zbożowych oraz ciekawych nowych smaków foodies. O walorach zdrowotnych komosy przeczytacie w tekście Agnieszki Gotówki.

Odkrywamy grykę

Grykę uprawiano już ok. 2000 r. p.n.e., głównie na terenie dzisiejszego Pakistanu. W zachodniej Europie roślina ta zaczęła się pojawiać w XIII wieku. Niestety, nawet w dobie mody na zdrowy styl życia, nie cieszy się przesadnie dużą popularnością a przecież zasługuje na to, by wreszcie ją odkryć! My polecamy tekst o jej właściwościach zdrowotnych oraz 4 przepisy kulinarne: gryczane ciasto czekoladowe, marokańska sałatka z kaszy gryczanej, kasza gryczana z kulkami, czekoladowe kuli z gryki ekspandowanej.

5 faktów o rokitniku

Zalet niewielkich pomarańczowych owoców rokitnika jest znacznie więcej niż 5, ale postanowiliśmy zaprezentować je Wam w skondensowanej formie.

Dwie strony (złotego) medalu

Jak ze sportowca wyczynowego stać się trenerem zdrowia oraz skutecznie i świadomie
walczyć z cukrzycą w rozmowie z Małgorzatą Szcześniak opowiada Michał Jeliński, wioślarz i złoty medalista z Pekinu.

W kuchennej szafce (nie tylko) alergika (2) Strączkowe

Każda zdrowa dieta powinna być urozmaicona, by zapobiec niedoborom ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Zapełniając kuchenną szafkę pamiętajmy o strączkach. Zarówno soczewica, jak i żółty groch należą do najbardziej popularnych roślin strączkowych w Polsce. Na ich bazie można przygotować wiele smacznych i wartościowych dań. Więcej w tekście Katarzyny Jankowskiej.

Czy odwiedziny w sandomierskich winnicach to dobry sposób na weekend?

Zdradzamy, że tak, ale dlaczego? O tym przeczytacie w tekście Katarzyny Stąpór.

Skorzystaj z dobrodziejstw zapachów – olejki eteryczne i aromaterapia

Olejki eteryczne to jedne z najsilniej działających substancji terapeutycznych.
Ich właściwości znane są już od wieków, a jednak często brakuje nam szerszej wiedzy na ich temat. Jej fragment odsłania Aneta Młodzikova.

O nowy numer pytajcie w ekosklepach w drugiej połowie września. Sklepy zainteresowane dystrybucją pisma zapraszamy do współpracy

 

Brak postów do wyświetlenia