Teraz czytasz...
Jemy zbyt mało warzyw i owoców (dane Eurostatu)
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Jemy zbyt mało warzyw i owoców (dane Eurostatu)

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że jedynie 9 proc. Polaków spożywa dziennie przynajmniej pięć zalecanych porcji tych produktów. W Irlandii robi tak jedna trzecia całego społeczeństwa, a w Danii i we Francji jedna piąta.

Mimo że polscy konsumenci wciąż znajdują się w tyle Europy pod względem ilości zjadanych owoców i warzyw, to widzimy, że udział tych produktów w naszej diecie rośnie. Pandemia podbiła ten trend, bo wiele osób zaczęło gotować w domu, a tym samym zwracać uwagę na swoją dietę. Z kolei osobom, które mają mało czasu, sprzyja rosnąca dostępność gotowych dań warzywnych, które dzięki ekologicznemu pochodzeniu i odpowiedniemu przetwarzaniu zachowują swoje wartości odżywcze. Trzeba pamiętać, że bio warzywa i owoce mają więcej składników odżywczych niż konwencjonalne, dlatego warto je wybierać – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że jedna trzecia mieszkańców Unii Europejskiej w ogóle nie spożywa warzyw i owoców regularnie. Tylko 12 proc. przyznaje, że zjada zalecane pięć porcji każdego dnia, a ponad połowa (55 proc.) deklaruje, że jest to od jednej do czterech porcji dziennie.

Spożycie warzyw i owoców w krajach europejskich

Wśród państw członkowskich UE najwyższe dzienne spożycie wynoszące pięć lub więcej porcji warzyw i owoców odnotowano w Irlandii (33 proc. populacji), Holandii (30 proc.), Danii (23 proc.) i Francji (20 proc.).

Z kolei wśród mieszkańców Belgii, Hiszpanii, Włoch, Słowenii, Norwegii i Chorwacji ok. 2/3 deklaruje, że zjada regularnie od jednej do czterech porcji takich produktów każdego dnia. Najniższe dzienne spożycie odnotowano w Rumunii, gdzie tylko 2 proc. populacji spożywało co najmniej 5 porcji owoców i warzyw, a następnie w Bułgarii i Słowenii (po 5 proc.) oraz Austrii (6 proc.).

Zobacz także


Choć wiedza na temat zdrowej diety w Polsce rośnie, to nasz kraj wciąż znajduje się w tyle statystyk. Jedynie 9 proc. z nas ma w codziennym jadłospisie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców, a 54 proc. od jednej do czterech. Oznacza to, że około 37 proc. Polaków zazwyczaj nie spożywa ich wcale.

Zmiana nawyków żywieniowych nie jest prosta. Dlatego najlepiej jest zastosować metodę małych kroków. Zamiast obiecywać sobie, że od jutra w naszej diecie znajdzie się zalecane pięć porcji warzyw i owoców, warto zacząć zabierać do pracy codziennie jabłko, czy pamiętać o dodawaniu sałatki do obiadu. Z czasem takie zachowania staną się naturalne i łatwiej będzie dalej zwiększać udział owoców i warzyw w jadłospisie – mówi Łukasz Gębka.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.