Informacja o śladzie węglowym na etykietach żywności? Posłowie pytają ministra

Posłowie Partii Zielonych wystosowali do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zapytanie o możliwość dodania informacji o śladzie węglowym na produktach spożywczych.

Ślad węglowy na etykietach żywności – interpelacja poselska

– Chciałabym zapytać o możliwość dodania informacji na etykietach produktów spożywczych o tzw. śladzie węglowym produktu, czyli łącznej sumie emisji gazów cieplarnianych podczas pełnego cyklu życia produktu, wyrażonej jako ekwiwalent dwutlenku węgla na jednostkę funkcjonalną produktu (CO2/jedn. funkcjonalna). Zważywszy iż zmiany klimatyczne stanowią obecnie jeden z najważniejszych problemów środowiskowych, wiedza o obciążeniu środowiska śladem węglowym przez dany produkt mogłaby być ważną informacją dla polskiego klienta przy podejmowaniu wyborów konsumenckich. Jednocześnie informacja taka mogłaby zmotywować klientów do redukcji śladu węglowego poprzez zakupy produktów lokalnych, czyli polskich. Tym samym informacja o śladzie węglowym na produktach rolnych pomogłaby wesprzeć polskie rolnictwo. Czy w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi istnieją plany dotyczące takiego znakowania produktów, a jeśli nie, to czy widzi Pan możliwość wprowadzenia takiego wymogu w przyszłości? – czytamy w interpelacji przesłanej przez Urszulę Zielińską, Tomasza Aniśko i Małgorzatę Tracz.

O interpelacji poinformował branżowy portal wiadomoscihandlowe.pl. Na stronach wspomnianego serwisu czytamy również, że w prace nad wprowadzeniem informacji o śladzie węglowym na etykiecie, trwają w instytucjach Unii Europejskiej. Pierwsze projekty sygnalizują, że oznakowanie mogłoby mieć trzy kolory: zielony, żółty lub czerwony. Podobnie jak w przypadku sygnalizacji świetlnej informowałyby one o poziomie pozytywnego lub negatywnego wpływu na klimat.

Jak sprawdzić ślad węglowy produktu?

Kwestia śladu węglowego jest wielowymiarowa i z pewnością wymaga szerokiej dyskusji i badań. Cytowani przez Wiadomości Handlowe eksperci zwracają uwagę na fakt, że wiele polskich produktów miałoby problem z uzyskaniem dobrych rezultatów w takim zestawieniu, ze względu na uzależnienie polskiej gospodarki od węgla. Z drugiej strony sami przetwórcy żywności mają ograniczony wpływ na to jaką politykę energetyczną prowadzi państwo.

Żywność ekologiczna a ślad węglowy

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wbrew pozorom byłoby to także wyzwanie dla producentów i przetwórców żywności ekologicznej. Często, ze względu na słabą dostępność surowca, korzystają oni z produktów importowanych.

Niedawno kontrowersje wzbudziła lista mleczarni importujących mleko opublikowana przez Ministerstwo Rolnictwo. Znalazły się tam m.in. mleczarnie dostarczające na rynek mleko ekologiczne.

Do importu “zmusza” je rynek, gdyż podaż mleka ekologicznego w Polsce nie zaspakaja rosnącego popytu. O problemie pisaliśmy już dwa lata temu w raporcie: Czy zaleje nas importowane ekomleko? Raport o polskim rynku ekologicznego nabiału

Pełna treść interpelacji: Interpelacja nr 3958