Co trzeci Hiszpan do 35. roku życia, jest klientem sklepów z ekologiczną żywnością. Podczas zakupów Millenialsi zwracają uwagę na kwestie zdrowotne oraz związane z ochroną środowiska.
Dlaczego Hiszpanie sięgają po ekożywność?
Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych w raporcie „Consumo Eco y Bio 2017” podstawowym powodem zakupu żywności ekologicznej jest jej zdrowe pochodzenie. Kolejnymi powodami są unikanie chemicznych substancji i wysoka jakość, co przekłada się na smak produktów.
Nie bez znaczenia jest również zainteresowanie wegetarianizmem i weganizmem. Wśród motywów wyboru żywności ekologicznej podawana jest także troska o rodzinę i potomstwo.
Hiszpanie ekoproduktów szukają nie tylko sklepach specjalistycznych. W segmencie tym coraz pewniej poruszają się sieci detaliczne.
2 mld obrotów na hiszpańskim ekorynku w 2018 roku?
Prognozy wskazują, że hiszpański sektor żywności ekologicznej ma w 2018 r. osiągnąć dochody na poziomie 2 mld euro. Hiszpański areał ekologicznych upraw zwiększył się licząc 2014 do 2015 o 18%., a w okresie 2015-2016 o kolejne 2,5 %., czyli o 50.000 ha.
https://biokurier.pl/ekorynek/liczba-gospodarstw-ekologicznych-w-polsce-maleje/
Dysponując takim potencjałem Hiszpania wyprzedza zarówno Włochy (1,8 mln ha) jak i Francję (1,5 mln ha).