Hiszpania. Millenialsi napędzają rynek żywności ekologicznej

Co trzeci Hiszpan do 35. roku życia, jest klientem sklepów z ekologiczną żywnością. Podczas zakupów Millenialsi zwracają uwagę na kwestie zdrowotne oraz związane z ochroną środowiska.

Dlaczego Hiszpanie sięgają po ekożywność?

Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych w raporcie “Consumo Eco y Bio 2017” podstawowym powodem zakupu żywności ekologicznej jest jej zdrowe pochodzenie. Kolejnymi powodami są unikanie chemicznych substancji i wysoka jakość, co przekłada się na smak produktów.

Nie bez znaczenia jest również zainteresowanie wegetarianizmem i weganizmem. Wśród motywów wyboru żywności ekologicznej podawana jest także troska o rodzinę i potomstwo.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Hiszpanie ekoproduktów szukają nie tylko sklepach specjalistycznych. W segmencie tym coraz pewniej poruszają się sieci detaliczne.

2 mld obrotów na hiszpańskim ekorynku w 2018 roku?

Prognozy wskazują, że hiszpański sektor żywności ekologicznej ma w 2018 r. osiągnąć dochody na poziomie 2 mld euro. Hiszpański areał ekologicznych upraw zwiększył się licząc 2014 do 2015 o 18%., a w okresie 2015-2016 o kolejne 2,5 %., czyli o 50.000 ha.

Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce maleje

Dysponując takim potencjałem Hiszpania wyprzedza zarówno Włochy (1,8 mln ha) jak i Francję (1,5 mln ha).

Brak postów do wyświetlenia