Teraz czytasz...
Grupa OdRolnika zaprosiła dziennikarzy do gospodarstw ekologicznych
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Grupa OdRolnika zaprosiła dziennikarzy do gospodarstw ekologicznych

W dniach 30-31 sierpnia br. odbyła się wizyta studyjna #studypress przedstawicieli mediów organizowana przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA w ramach realizacji projektu „Ekologia! To jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”.

Wizyta studyjna GRUPY ODROLNIKA odbyła się w gospodarstwach rolników ekologicznych oraz producentów ekologicznej żywności wysokiej jakości. Obejmowała m.in. województwo małopolskie, świętokrzyskie i lubelskie.

Rolnictwo ekologiczne pomimo, że rozwija się dość prężnie na przestrzeni ostatnich lat, dalej jest produktem niszowym i nie idzie w parze ze wzrostem świadomości Polaków.
Czym jest ekologia, zdrowa żywność, produkty lokalne, ochrona dziedzictwa regionalnego, jak wypromować gospodarstwa ekologiczne i zwiększyć świadomość konsumentów odnośnie proekologicznych rozwiązań. To właśnie te tematy poruszaliśmy podczas wizyt studyjnych w gospodarstwach oraz podczas panelu dyskusyjnego podsumowującego #studypress.

https://biokurier.pl/biokurier-w-druku/jesienny-biokurier-odczarowujemy-ziemniaka/

Wzrost świadomości konsumentów i edukacja ekologiczna są kluczowym elementem działań proekologicznych i prozdrowotnych. Dlatego potrzebne są spotkania, warsztaty, wizyty, współdziałanie na każdym szczeblu przy współpracy rolników ekologicznych, władz i osób zaangażowanych. Pomagają wypracować odpowiednie rozwiązania systemowe, wyznaczyć kierunki działań, a co za tym idzie poszerzać wiedzę konsumentów. Promują ponadto prozdrowotne działania nie tylko na poziomie regionalnym, ale również krajowym.

Gospodarstwo Wysokie Średnie (woj. świętokrzyskie)

Pierwszym przystankiem na prasowej trasie #studypress było gospodarstwo w miejscowości Wysokie Średnie w województwie świętokrzyskim. Dziennikarzy przyjęto bardzo serdecznie, a ekologicznych smakołyków na stole nie brakowało.

Gospodarstwo obejmuje powierzchnię 10 ha i zajmuje się ekologiczną uprawą owoców i warzyw, m.in. malin, porzeczek, jabłek, truskawek, rabarbaru, śliwki, buraków ćwikłowych, marchwi, pietruszki, selera, cebuli, ziemniaków, pomidorów, papryki, ogórków. Wszystkie wytwarzane w gospodarstwie produkty posiadają certyfikat produkcji żywności ekologicznej.

Strzyżewice i smaczny sok z marchwi

Następnie wizyta studyjna #studypress wyruszyła do Strzyżewic. Właściciele gospodarstwa ekologicznego oprowadzili grupę dziennikarzy po terenie, na którym uprawiają owoce i warzywa. Kury, kaczki, gęsi swobodnie dreptały po podwórku, wyszukując w ziemi pokarm. Naturalny sposób suszenia cebuli również zwrócił naszą uwagę. Świeży sok z marchwi, którym zostali poczęstowani przedstawiciele mediów obecni na #studypress, przypominał czasy dzieciństwa. Był naturalny, bez chemii, smakował doskonale.

Gospodarstwo obejmuje powierzchnię 10 ha. Zajmuje się ekologiczną uprawą owoców i warzyw wytwarzanych w jednym okresie wegetacyjnym (m.in. aronia, gruszki, jabłka, jagoda kamczacka), jak i produkcją zwierzęcą (m.in. jaja kurze). Wszystkie wytwarzane w gospodarstwie produkty posiadają certyfikat produkcji żywności ekologicznej.

Tłocznia soków w Wojciechowie (woj. lubelskie)

Ostatnim punktem odwiedzonym w pierwszym dniu wyjazdu studyjnego #studypress była tłocznia soków w Wojciechowie w województwie lubelskim. Znajduje się tam ekologiczne gospodarstwo sadowniczo-warzywnicze, na bazie którego powstała firma zajmująca się produkcją ekologicznej żywności wysokiej jakości. Produkuje naturalne soki z jabłka i rokitnika oraz dżemy i ocet jabłkowy (produkty owocowe pozyskiwane z własnego gospodarstwa).

Gospodarstwo sadowniczo-ogrodnicze położone jest w nadwiślańskim pasie wyżynnym, na wysokości kamieniołomów w Kaliszanach. Wapienne podłoże gleby, na której rosną jabłonie powoduje, że owoce z tego rejonu charakteryzują się wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym kolorem.

Specyficzny mikroklimat sprawia, że okresy intensywnych opadów przeplatają się tu z okresami długotrwałych susz. Korzenie drzew sięgające nawet do 2 metrów, pobierają wodę bogatą w makro- i mikroelementy z głębszych warstw gleby. Wody opadowe w wyniku naturalnej filtracji przez pokłady kamienne pozbawione są wszelkich zanieczyszczeń pochodzących z powietrza. Soki wytwarzane z tych jabłoni oraz mix z innymi owocami, degustowane przez dziennikarzy w ramach #studypress, smakowały wybornie. Były gęste, doskonałe w smaku i zapachu.

Łącko – tłocznia naturalnych soków owocowych

W drugim dniu wizyta studyjna #studypress obrała kierunek na Łącko, gdzie odwiedzono tłocznię naturalnych soków owocowych. Wszystkie soki tłoczone są w tradycyjnej tłoczni, przy zachowaniu odpowiedniej temperatury oraz bez stosowania konserwantów, wody czy dodatku cukru. W ofercie firma posiada soki ekologiczne, soki NFC, czyli tłoczone bezpośrednio z owoców i warzyw, nierozcieńczane oraz naturalne soki kiszone (np. sok z kiszonych buraków, marchewek), syropy, wina, destylaty i cydr.

Następnym punktem wizyty studyjnej #studypress była Bacówka w Dursztynie, gdzie produkowane są certyfikowane oscypki i bryndza podhalańska.

Rolnicy ekologiczni o swoich produktach

Dwudniowy studyjny wyjazd zakończyła kolacja przygotowana na bazie produktów ekologicznych i produktów wysokiej jakości. Odbyła się w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, gdzie również znajduje się gospodarstwo ekologiczne słynące m.in. z fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca. Po kolacji wywiązała się gorąca dyskusja podsumowująca #studypress.

Mówiono m.in. o sytuacji w polskiej ekologii, trudach pokonywanych każdego dnia w produkcji zarówno roślinnej jak i zwierzęcej, przekonywaniu nabywców produktów wytworzonych w gospodarstwie ekologicznym, że są one lepsze od tych wytarzanych konwencjonalnie, choć nie zawsze tak dorodne i pięknie wyglądające, gdyż te z uprawy ekologicznej bywają czasem niekształtne i bez błyszczącej skórki, ale w tym też jest urok. Dość istotne jest przecież wnętrze, walory smakowe, zawartość witamin, mikroelementów. To wszystko razem wzięte jest nieocenione dla zdrowia. Rolnik w gospodarstwie ekologicznym plewi ręcznie i stosuje tylko środki naturalne.

Miejmy nadzieję, że produkty ekologiczne zdominują rynek. Ale wybór należy do Nas. Ekologia! To jest to! Wybierz właściwie!

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl.

Materiał opracowany został przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach operacji: „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.