Fiński rynek żywności eko w pigułce

Nieco ponad 1,5% rynku spożywczego stanowi w Finlandii certyfikowana żywność ekologiczna. W ciągu ostatnich lat rynek podwoił się, dynamicznie rozwiaja się także sprzedaż bezpośrednia oraz eko catering.

Rynek żywności ekologicznej stanowi 1,6% fińskiego rynku spożywczego. W ostatnich latach ten udział zwiększył się o 100%. Dzieje się tak za sprawą rosnącego popytu oraz aktywnego wsparcia rolnictwa ekologicznego ze strony państwa (fiński rząd założył, że do 2020 roku areał upraw ekologicznych ma stanowić 15% ziemi uprawnej a w publicznym cateringu produkty BIO stanowić mają 15%).

Eko przede wszystkim w supermarketach

Głównym kanałem sprzedaży są supermarkety (80% rynku), ale w ostatnich latach przybywa także małych eko sklepów specjalistycznych (20% rynku). Dystrybucją ekoproduktów zajmują się 2 wielkie hurtownie. W ostatnim czasie bardzo modny stał się również eko catering. Po żywność ekologiczną sięgają powszechne w Finalndii publiczne stołówki i jadłodajnie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dobrze rozwinięta sprzedaż bezpośrednia

W Finlandi stosunkowo dobrze rozwinięty jest także rynek sprzedaży bezpośredniej żywności ekologicznej. –W naszym kraju wyodrębnić można 58 okręgów żywnościowych. W każdym z nich rolnicy regularnie organizują targi i jarmarki. Zazwyczaj konsumenci zamawiają u nich towary wcześniej i przyjeżdżają na kiermasz odebrać je i zapłacić – relacjonuje Kaja Henkanen z organizacji Pro Agria zajmującej się profesjonalnym doradztwem dla rolników ekologicznych. Te jarmarki nie są ujęte w jakiś zwarty odgórny system. To najczęściej oddolne inicjatywy lokalnych społeczności.

Mistrzowie mlecznych eko przetworów

 

Zdecydowanie najpopularniejszymi produktami przetwarzanymi metodami ekologicznymi w Finlandii są produkty mleczne. Ekologiczni rolnicy uzyskują od mleczarni cenę około 20% wyższą niż za mleko konwencjonalne (Państwo zobowiązało się dopłacać 17 eurocentów za każdy sprzedany litr eko mleka). –Ekologiczny nabiał cieszy się dużym zainteresowaniem konsumentów. Dzięki akcjom edukacyjnym w Finlandii jest duża świadomość tego jak sposób uprawy wpływa na jakość przetworów mlecznych. Konsumenci są świadomi jak ważne jest by krowy odżywiały możliwie jak najwięcej na pastwisku i pokarmami zielonymi – mówi Seppo Rantanen, który jest nie tylko rolnikiem ekologicznym, ale także dziennikarzem.

Przeczytaj także: Irlandczycy coraz częściej sięgają po eko jogurty

 

W Finlandii zarejestrowanych jest około 4000 rolników ekologicznych. Najczęściej zajmują się oni chowem bydła mlecznego, ale ostatnio coraz częściej także mięsnego. Na terenie Laponii znajduje się także wiele hektarów ekologicznych lasów, które są oznakowane i certyfikowane pod kątem zbioru grzybów i owoców leśnych (m.in.: jagód, żurawiny, borówki).

 

Informacje o fińskim rynku żywności ekologicznej udało nam się zdobyć podczas wizyty fińskich rolników ekologicznych w województwie kujawsko – pomorskim. Na początku czerwca 2012 roku odwiedzili gospodarstwa państwa Babalskich i Kujawskich (okolice Brodnicy, woj. kujawsko – pomorskie) oraz przetwórnię Bio Food, aby zdobyć informację o stanie polskiego rolnictwa ekologicznego oraz wymienić się doświadczeniami.

Brak postów do wyświetlenia