Teraz czytasz...
Festiwal Smaku 2015 w Grucznie za nami. Kto zdobył Grand Prix? Czego można było spróbować?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Festiwal Smaku 2015 w Grucznie za nami. Kto zdobył Grand Prix? Czego można było spróbować?

Pogoda dopisała. Wystawcy i odwiedzający również. Za nami festiwalowy weekend w Grucznie. Wśród smaków dostrzegalna z pewnością była gęsina, ale tradycyjnie nie zabrakło całej gamy miodów, chlebów, serów czy nalewek. 

W sobotni poranek udało nam się spróbować chlebów (m.in. z samopszy) z piekarni naZakwasie.pl , przyjrzeć się jak powstają gęś burgery (podczas Festiwalu Smaku serwowano je w dwóch miejscach a spróbować można było również np. pierogów) a także posmakować bogactwa serów (m.in. od ekologicznej mleczarni Ser Milk, Marka Grądzkiego, Serów Łomnickich czy z Rancza Frontiera).

Orzeźwienia dostarczała natomiast festiwalowa nowość na stoisku Podpiwka Kujawskiego. Kwas miodowy orzeźwia dzięki odświeżającej cytrynie w połączeniu z miodem i… naturalnie uzyskanymi bąbelkami.

Zajrzeliśmy także na stoisko „Specjałów spod Strzechy”. Ich seria octów zdobyła w tym roku Grand Prix Festiwalu. Zapowiadane są kolejne nowości.

Produkty nagrodzone na Festiwalu Smaku 2015

Oto zwycięzcy tegorocznych konkursów o Smak Roku i Grand Prix Festiwalu Smaku. Grand Prix Festiwalu Smaku przyznano Józefowi Siadakowi (Specjały spod Strzechy) za serię octów smakowych.

Smak Roku 2015 w kategorii przetwory mięsne i wędliny powędrował do Jana Myśliwca ze Śliwic (woj. kujawsko – pomorskie) za kabanosy z dziczyzny.

Jeżeli chodzi o przetwory warzywne i owocowe triumfował wspomniany Józef Siadak. W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze nagrodę zdobyła Piekarnia Stan Mar z Czarża. Ser „Pielgrzym” państwa Adamczyk z Kosowa nagrodzono w kategorii przetwory z mleka a kapuśniak z jajkiem Renaty Osojca z Topolna uzyskał tytuł Smaku Roku w kategorii potrawy. Kwas Miodowy stworzony przez Agnieszkę Zamojską z Bydgoszczy triumfował w kategorii INNE.

Zobacz także


Niedaleko stoiska Specjałów Spod Strzechy  produkty prezentowała pani Iwona Pyra (Smaki Krajny), która słynie ze znakomitych krówek. Tym razem „na spróbowanie” wzięliśmy smażone ogórki oraz kajmak.

Tak jak w ubiegłych latach, podczas Festiwalu nie zabrakło stoisk polskich produktów oznaczonych unijnymi systemami jakości. Strefa „Trzech Znaków Smaku” usytuowana była nad Aleją Miodów. Odbywały się tam konkursy i pokazy kulinarne.

Nie sposób, i nawet nie próbujemy, opisać wszystkich smaków i aromatów, które zgromadzone zostały w okolicach słynnego gruczeńskiego młyna. Każdy z odwiedzających wytycza tu własny szlak i sięga po te produkty, które wydają mu się najbardziej interesujące. Bogactwo jest tak duże, że starczy dla każdego.

Karol Przybylak 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.