Festiwal Dawnych Odmian i Ras zakończony sukcesem


Ekologiczne kasze, chleby, mąki, ciastka i makarony z płaskurki, samopszy czy orkiszu, mięso z krowy polskiej czerwonej – to tylko niektóre z potraw, których spróbować można było w niedzielę 25 września w Brodnicy. Pierwsza edycja Festiwalu Dawnych Odmian i Ras pod szyldem Dnia Orkiszu cieszyła się bardzo dużym powodzeniem.


Ocalić dawne smaki od zapomnienia

Oprócz degustacji i możliwości zakupu żywności ekologicznej na jarmarku konsumenci mieli okazję dowiedzieć się więcej na temat dawnych, często zapomnianych już ras zwierząt gospodarskich i odmian roślin uprawnych. Popadły one w zapomnienie przede wszystkim z racji tego, że nie najlepiej nadawały się do masowej produkcji rolnej. Cechuje je zazwyczaj mniejsza wydajność i czasem mniej efektowny wygląd (choć to akurat kwestia gustu). Z racji dużej odporności i dobrego przystosowania do lokalnych warunków cieszą się one coraz większą popularnością wśród rolników ekologicznych.

Konsumenci doceniają natomiast ich unikalny smak porównywany (zwłaszcza przez osoby starsze) do smaków dzieciństwa.

Podczas festiwalu Dla Dawnych Odmian i Ras spróbować można było ekologicznej kaszy z dawnych odmian pszenicy: samopszy i płaskurki. Nie brakowało także makaronu orkiszowego.


Sławomir Józefowicz,  rolnik ekologiczny z miejscowości Rynek (woj. warmińsko – mazurskie) oferował ekologiczne oleje


Dawna odmiana ziemniaków “Giewotny” z ekologicznego gospodarstwa Marka Kloneckiego (JEżewo, woj. kujawsko – pomorskie)

Promocja produktów z dawnych odmian i ras to znakomity sposób na to, by rolniczą bioróżnorodność zachować nie w instytutach naukowych i bankach genów, ale tam gdzie jej miejsce. W gospodarstwach i na polach – mówią zgodnie członkowie Stowarzyszenia Dla Dawnych Odmian i Ras.

 



Kasza z płaskurki lub samopszy w chlebie orkiszowym – tradycyjnymi produktami częstowały uczennice brodnickiego Zespołu Szkół Rolnicznych


– Kasza czy mąka z pszenicy płaskurki to jeszcze produkty bardzo niszowe, ale jestem przekonany, że już wkrótce będą bardzo popularnie tak jak obecnie ma to miejsce w przypadku orkiszu – twierdzi Mieczysław Babalski z Kujawsko – Pomorskiego Oddziału Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi „Ekoland” oraz właściciel Wytwórni Makaronu BIO. To właśnie on był pionierem ekologicznych upraw orkiszu w Polsce.

Sprawdź przepis: Pyzy z płaskurki BIO

Bioróżnorodność na wyciągnięcie ręki


 

Osoby, które przybyły na jarmark, mogły z bliska zobaczyć krowę polską czerwoną, owcę świniarkę, dawne rasy polskiego drobiu, gołębi, koni a nawet psów. Wystawa spotkała się z bardzo ciepłym przyjęciem a ci, którzy byli szczególnie zainteresowani problematyką wiejskiej różnorodności biologicznej mogli zdobyć więcej informacji w specjalnie przygotowanym namiocie ekspertów.



Krowa Polska Czerwona. Jej mleko znakomicie nadaje się do wytwarzania gospodarskich serów. Mięsem interesuje się natomiast coraz więcej restauratorów.


Hucuł sąsiadował z krową białogrzbietą

Etnomuzyka…

Konsumpcji i zdobywaniu wiedzy o bioróżnorodności towarzyszyły występy zespołów muzycznych. W atmosferę Festiwalu bardzo dobrze wpisały się folkowe dźwięki przygotowane przez takich artystów jak: Świeckie Gzuby, Pako Sarr, Alter Etno oraz Balkan Sevdach.


Tradycyjne przetwory przygotowane przez gospodynie z okolic Brodnicy


Za rok powtórka

 

– W niedzielę dopisała zarówno pogoda, wystawcy jak i frekwencja. Mamy nadzieję, że imprezę uda się kontyunuować w następnych latach – cieszy się Tomasz Czubachowski, prezes Stowarzyszenia Dla Dawnych Odmian i Ras, inicjator festiwalu.

 

Głównym organizatorem Festiwalu Dawnych Odmian i Ras było Stowarzyszenie “Dla Dawnych Odmian i Ras” a współorganizatorami: Urząd Miasta Brodnica, Społeczny Instytut Ekologiczny oraz Kujawsko-Pomorski Społeczny Instytut Rolniczy w Minikowie.

Biokurier sprawował patronat medialny nad Festiwalem oraz poprzedzającą go 3 konferencją z cyklu „Misja: Bioróżnorodność”.

Przeczytaj także: Rolnictwo ekologiczne pomaga chronić bioróżnorodność


tekst i zdjęcia: Karol Przybylak

 

 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym