Teraz czytasz...
Festiwal Chlebów Świata po raz trzeci!

NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl

Bio Kurier

Festiwal Chlebów Świata po raz trzeci!

 

Już po raz trzeci w Warszawie odbędzie się Festiwal Chlebów Świata. Nie zabraknie pokazów piekarniczych, rozmów o technikach wypieku chleba i oczywiście okazji do degustacji. 

Festiwal odbędzie się w dniach 22-24 kwietnia 2016 w Zespole Szkół im. Władysława Grabskiego (ul. Ratuszowa 13) w Warszawie.

Fascynacja chlebem, jego powszedniością i jednocześnie niezwykłością, różnorodną formą, sposobem przygotowania, spożywania, znaczeniem symbolicznym, religijnym – to tematy, których nie da się ograć – przekonują organizatorzy.

To już trzeci rok z rzędu, gdy chleby wracają na festiwalowe stoły. Tak jak smak chleba powszedniego nie jest w stanie spowszednieć, tak nasza inicjatywa, wyhodowana na zaczynie „chlebowej myśli”, nic a nic nie straciła na atrakcyjności. Przeciwnie, wciąż jest świeża, jeszcze bardziej obiecująca, a jej kształt formowany jest z taką pieczołowitością, z jaką o każdy bochenek (pitę, placek itp.) czyni piekarz staranie.

Celem Festiwalu Chlebów Świata jest wskazanie należnego chlebowi miejsca w kulturze i historii kulinariów. Obecność czy nawet wszechobecność chleba upoważnia do tego, by od dziecka, po seniora, mówić o nim i kultywować to wszystko, co pięknie się z chlebem kojarzy.

Oprócz opowieści o walorach kulturowych i edukacyjnych, dobrze jest usiąść przy stole i być degustatorem różnych chlebowych wypieków. Festiwal Chlebów Świata jest po temu najlepszą okazją. To tutaj smak, zapach, wrażenia wzrokowe domagają się, by sięgnąć po kęs chleba, by raczyć się pajdą, ażeby posmarować kromkę…

Zobacz także


Termin: III edycja Festiwalu Chlebów Świata, 22-24 kwietnia 2016 r., codziennie od godz. 10.00 do 17.00.

Miejsce: Zespół Szkół im. Władysława Grabskiego, ul. Ratuszowa 13, k. Dworca PKP Warszawa Wileńska.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.