Teraz czytasz...
Farma Świętokrzyska walczy z marnowaniem żywności. Rusza kampania #2życiewarzyw
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Farma Świętokrzyska walczy z marnowaniem żywności. Rusza kampania #2życiewarzyw

Agnieszka Gotówka
warzywa ekologiczne

W ramach kampanii #2życiewarzyw możemy kupić nieidealne w wyglądzie, ale świeże, smaczne, pełnowartościowe warzywa i owoce w jakości bio. W ten sposób Farma Świętokrzyska chce przeciwdziałać marnowaniu żywności. 

#2życiewarzyw. Co to za kampania?

Unia Europejska wyrzuca więcej jedzenia niż importuje. W 2021 roku sprowadziła prawie 138 mln ton produktów, jednocześnie marnując 153,5 mln ton żywności.

Te dane z najnowszego raportu Feedback EU przerażają. A jeśli dodamy do nich materiały Federacji Polskich Banków Żywności sytuacja jest jeszcze mniej optymistyczna: skala marnowania żywności w Polsce wynosi 4,8 mln ton rocznie!

Nikogo nie trzeba przekonywać, że czas na zmiany. Działać trzeba tu i teraz, najlepiej na wszystkich ogniwach łańcucha produkcji. Stąd pomysł na kampanię #2życiewarzyw, w ramach której za kilogram ekologicznej papryki, dyni, buraków czy marchwi zapłacimy 5 zł.

Wiemy, że znaczna część żywności, którą marnujemy, to pełnowartościowe produkty, które swoim wyglądem odbiegają od standardów. Dlatego konsumenci mniej chętnie sięgają po nie w sklepach. Chcemy to zmienić

– przekonuje Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej. I dodaje:

W związku z tym wyszliśmy z działaniem promującym nieidealne, ale bogate w wartości odżywcze warzywa i owoce. Oprócz wyglądu niczego im nie brakuje, a do tego są sporo tańsze. To nasz wkład w promowanie zwyczajów zakupowych, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności.

żywnośc ekologiczna jak rozpoznać

Jak nie marnować jedzenia?

Sposobów na to, by nie wyrzucać jedzenia, a tym samym pieniędzy, jest wiele. Każdy z nas może zacząć zmiany od dziś. Podstawą jest planowanie posiłków, robienie zakupów z listą oraz pozbycie się nawyku kupowania warzyw i owoców „idealnych ” na pierwszy rzut oka. Te bowiem nie rzadko są tak ładne, bo do ich uprawy stosowano zabronione w uprawie ekologicznej środki ochrony roślin.

Stąd też inicjatywa Farmy Świętokrzyskiej w promowaniu warzyw i owoców, które odbiegają od normy tylko pod względem wyglądu. To też szansa na spore oszczędności. W tej kategorii wygrywa papryka z różnicą 11,98 zł/kg, na drugim miejscu jest dynia z 7,99 zł/kg. Podium zamyka krzywa marchewka, gdzie można zaoszczędzić na kilogramie aż 4,40 zł.

Produkty biorące udział w akcji #2życiewarzyw dostępne są tu: https://biozfarmy.pl/pol_m_2zyciewarzyw-589.html

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.