Z roku na rok przybywa wydarzeń targowych poświęconych tematyce żywności ekologicznej i naturalnej. Niektóre z nich mają znaczenie lokalne, inne prezentują nawet ambicje międzynarodowe. Oto rozkład jazdy na 2017 rok.
TAR-ECO w stolicy Dolnego Śląska
Dwa razy w roku odbywa się wrocławskie TAR-ECO, impreza o wymiarze raczej lokalnym (jeżeli chodzi o odwiedzających), ale przyciągająca oferujących ekożywność wystawców z całej Polski. Wiosenną edycję zaplanowano na 11-12 marca. Targi odbędą się we wrocławskiej hali IASE o powierzchni wystawienniczej 1500 m2. Jesienna data wydarzenia nie jest jeszcze potwierdzona.
WorldFood i Regionalia czyli warszawski ekokwiecień…
Dość intensywny w ekobranży jest kwiecień.
W Warszawie (11-13 kwietnia) odbędzie się World Food Warsaw – międzynarodowa impreza biznesowa, w ramach której w ubiegłym roku wydzielono specjalną ekostrefę (choć dodać tutaj należy, że organizatorzy polskich targów [nie tylko World Food] do pojęcia eko szerzej niż na Zachodzie i dopuszczają na takie strefy także producentów żywności naturalnej, niskoprzetworzonej, tradycyjnej, ale bez certyfikatów). Szersze otwarcie na tematy związane z żywnością ekologiczną będzie kontynuowane także w 2017 roku. – Ostatni dzień wystawy będzie w całości poświęcony tematyce ekologicznej. Strefa EcoFood z ogromnym sukcesem miała swoją premierę podczas ubiegłej edycji. Aż 64 firmy zdecydowały się wystawić swoją ofertę właśnie w tym sektorze – mówi Beata Bątorek, odpowiedzialna za marketing targów.
Kilka dni później (21-23 kwietnia) na drugim końcu Warszawy (World Food odbywa się w Hali Expo na ul. Prądzyńskiego), w hali przy ul. Marsa odbędą się Regionalia. To wydarzenie otwarte dla szerszej publiczności, połączone z Targami Turystycznymi „Lato”, które łączy koncepcję jarmarku lokalnych specjałów z miejscem biznesowych spotkań.
EcoFamily to teraz EcoTime. Nowa odsłona w kwietniu
W nadchodzącym roku nową odsłonę zyskuje wydarzenie, które 8-9 kwietnia (UWAGA! zmienionio termin – update 20.01.2017) po raz szósty organizowane jest w Kielcach. Dotychczasową nazwę EcoFamily zmieniono na EcoTime. Grupą docelową imprezy, którą w ubiegłym roku odwiedziło 6000 osób, są rolnicy, producenci, przetwórcy, dystrybutorzy i hurtownicy żywności ekologicznej i ekoproduktów, a także konsumenci wyrobów wysokiej jakości.
IV edycja Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia
W tym samym czasie co Regionalia w Zielonej Górze odbędzie się IV edycja Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia. To również impreza nastawiona na prezentację lokalnych specjałów jak najszerszej publiczności. Podczas OTDJ odbywają się warsztaty i pokazy w wykonaniu uznanych polskich autorytetów kulinarnych. W poprzednich latach prowadzili je m.in. Grzegorz Łapanowski, Tomasz Jakubiak, Robert Sowa, Maja Sobczak i Daria Ładocha.
Druga edycja BioContracting – Warszawa
Druga edycja nastawionych na komunikację B2B targów (w tym roku z międzynarodowymi aspiracjami) będzie miała miejsce 11-13 maja w podwarszawskim Nadarzynie. W ubiegłym roku wydarzenie to odbywało się razem z Targami Sadownictwa i Warzywnictwa – odwiedziło je ok. 10 000 osób.
Polagra i Smaki Regionów
Smaki Regionow: 23-26 września
Polagra: 25-28 wrzesnia
http://www.polagra-food.pl
Natura Food – największe ekotargi
Uznawane za najważniejsze w branży ekologicznej wydarzenie, czyli Targi Natura Food w Łodzi, zaplanowano na 13-15 października. W ostatniej edycji tych targów prezentowało się 370 firm (ponad połowa z ekocertyfikatem), odnotowano około 12 000 odwiedzających. Dużym atutem łódzkich targów jest zazwyczaj bardzo bogaty program wydarzeń dodatkowych: od merytorycznych konferencji (m.in. cykl BioBiznes Forum) i prezentacji po warsztaty kulinarne, pokazy i atrakcje dla najmłodszych. Z roku na rok w trakcie Natura Food coraz więcej uwagi poświęcane jest sektorowi HoReCa.
– Nasze targi to także miejsce, gdzie rynek może zapoznać się z największą liczbą nowości. To w Łodzi właściciele sklepów, menedżerowie odpowiedzialni za zakupy, restauratorzy, franczyzodawcy poznają trendy i nawiązują najlepsze relacje biznesowe. Chcemy, aby w 2017 r. w wydarzeniu wzięło udział jeszcze więcej firm mających w swojej ofercie produkty certyfikowane ekologiczne. Kolejnym celem jest zaproszenie do odwiedzenia naszego wydarzenia właścicieli sklepów i sieci spoza granic naszego kraju. Szykujemy też wiele niespodzianek, bo będziemy świętować spory jubileusz – 10 lat Natura Food – zapowiada Agata Szczepaniak, rzecznik prasowy Międzynarodowych Targów Łódzkich.
W listopadzie Eko Styl
Przed końcem roku warto zajrzeć do Bielska-Białej na targi Eko Styl, których kolejna edycja zaplanowana została na 25-26 listopada.
KALENDARIUM
EcoTime
Gdzie: Kielce
Kiedy: 28-29 stycznia 2017
Więcej informacji: www.targikielce.pl
TAR-ECO
Gdzie: Wrocław
Kiedy: 11-12 marca 2017
Więcej informacji: wigor-targi.com
World Food
Gdzie: Warszawa
Kiedy: 11-13 kwietnia 2017
Więcej informacji: www.worldfood.pl
Regionalia
Gdzie: Warszawa
Kiedy: 21-23 kwietnia 2017
Więcej informacji: www.regionalia.com.pl
Targi Dobrego Jedzenia
Gdzie: Zielona Góra
Kiedy: 22-23 kwietnia 2017
Więcej informacji: www.targidobregojedzenia.pl
BioContracting
Gdzie: Warszawa
Kiedy: 11-13 maja 2017
Więcej informacji: biocontracting.pl
Polagra
Gdzie: Poznań
Kiedy: 2-5 października 2017
Więcej informacji: www.polagra-food.pl
Smaki Regionów
Gdzie: Poznań
Kiedy: 30.09-02.10 2017
Więcej informacji: www.smaki-regionow.pl
Natura Food
Gdzie: Łódź
Kiedy: 13-15 października 2017
Więcej informacji: www.naturafood.pl
Eko Styl
Gdzie: Bielsko-Biała
Kiedy: 25-26 listopada 2017
Więcej informacji: www.targibielskie.pl
Karol Przybylak, Follow @karolprzybylak