Na te pytania odpowiada kolejna edycja raportu The World Of Organic Agriculture, który zaprezentowany został w trakcie tegorocznych Targów BioFach w Norymberdze (2012-02-15,18).
Areał światowych eko upraw na podobnym poziomie
37 milionów hektarów ziemi uprawnej objętych było certyfikacją ekologiczną w 2010 roku (w 2009 – 37,1) a wartość globalnego rynku ekoproduktów szacowana jest na 44.5 miliarda Euro, co oznacza przyrost o 8%.
Eko Europa rośnie …
Najszybciej eko upraw przybywa w Europie, gdzie eko areał zwiększył się o 0.8 miliona hektarów i osiągnął poziom 10 milionów hektarów (przyrost o 9% w stosunku do roku 2009). Najwięcej eko upraw znajduje się jednak na terenie Oceanii (12.1 mld ha).
źródło: FIBL, IFOAM The World Of Organic Agriculture 2012
Najwyższy udział upraw ekologicznych odnotowano na Falklandach (35,7%). Na dalszych pozycjach znajduje się Liechtenstein (26,9%) i Austria (18,5%). Warto zwrócić uwagę, że w pierwszej 10tce krajów z najwyższym udziałem uprawianej ekologicznie ziemi znajdują się kraje z Europy Środkowo – Wschodniej (Estonia, Łotwa i Czechy)
źródło: FIBL, IFOAM The World Of Organic Agriculture 2012
W Polsce eko upraw przybywa szybko…
Polska nie znajduje się w czołówce, ale trzeba odnotować fakt, że jesteśmy na drugim miejscu na liście krajów, w których najszybciej przybywa gruntów objętych ekologiczną certyfikacją. Pierwsze miejsce na tej liście zajmuje Francja (+167 929 hektarów).
W Polsce w 2010 r. przybyło 154 908 ha upraw ekologicznych. Na dalszych miejscach znajdują się Hiszpania, Boliwia, Turcja i Czechy.
Przeczytaj także: rolnictwo ekologiczne – polska
Gdzie najwięcej eko producentów?
Najwięcej rolników ekologicznych zarejestrowanych jest na terenie Afryki (34%), Azji (29%) i Europy (18%) i Ameryki Południowej (17%). Co ciekawe na końcu tej listy znajdują się USA (a to tutaj rynek ekożywności jest największy) oraz Oceania (największy areał eko upraw).
Jeżeli chodzi o zestawienie krajów, najwięcej rolników ekologicznych działa na terenie Indii (400 551), Ugandy (188 625) i Meksyku (128 862, dane z 2008 roku).
The World Of Organic Agriculture to publikowany co roku przez FiBL i IFOAM raport zawierający globalne statystyki dotyczące rolnictwa ekologicznego. Jego prezentacja odbyła się 15 lutego 2012 w trakcie Targów Bio Fach w Norymberdze.
Szukasz więcej informacji o zaletach zdrowotnych żywności ekologicznej? Sprawdź dział ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA
Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter! Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!