Ekorolnictwo na świecie w 2010 r. – nowe statystyki


W którym kraju znajduje się największy areał upraw ekologicznych? Kto wydaje najwięcej na żywność EKO? Gdzie znajdują się największe  rynki ekoproduktów?

Na te pytania odpowiada kolejna edycja raportu The World Of Organic Agriculture, który zaprezentowany został w trakcie tegorocznych Targów BioFach w Norymberdze (2012-02-15,18).

Areał światowych eko upraw na podobnym poziomie

37 milionów hektarów ziemi uprawnej objętych było certyfikacją ekologiczną w 2010 roku (w 2009 – 37,1)  a wartość globalnego rynku ekoproduktów  szacowana  jest na 44.5 miliarda Euro, co oznacza przyrost o 8%.

Eko Europa rośnie …

Najszybciej eko upraw przybywa w Europie, gdzie eko areał zwiększył się o 0.8 miliona hektarów i osiągnął poziom 10 milionów hektarów (przyrost o 9% w stosunku do roku 2009).  Najwięcej eko upraw znajduje się jednak na terenie Oceanii (12.1 mld ha).


źródło: FIBL, IFOAM The World Of Organic Agriculture 2012

Najwyższy udział upraw ekologicznych odnotowano na Falklandach (35,7%). Na dalszych pozycjach znajduje się Liechtenstein (26,9%) i Austria  (18,5%). Warto zwrócić uwagę, że w pierwszej 10tce krajów z najwyższym udziałem uprawianej ekologicznie ziemi znajdują się kraje z Europy Środkowo – Wschodniej (Estonia, Łotwa i Czechy)


źródło: FIBL, IFOAM The World Of Organic Agriculture 2012


W Polsce eko upraw przybywa szybko…

Polska nie znajduje się w czołówce, ale trzeba odnotować fakt, że jesteśmy na drugim miejscu na liście krajów, w których najszybciej przybywa gruntów objętych ekologiczną certyfikacją. Pierwsze miejsce na tej liście zajmuje Francja (+167 929 hektarów).

W Polsce w 2010 r. przybyło 154 908 ha upraw ekologicznych. Na dalszych miejscach znajdują się Hiszpania, Boliwia, Turcja i Czechy.

Przeczytaj także: rolnictwo ekologiczne – polska


Gdzie najwięcej eko producentów?

Najwięcej rolników ekologicznych zarejestrowanych jest na terenie Afryki (34%), Azji (29%) i Europy (18%) i Ameryki Południowej (17%). Co ciekawe na końcu tej listy znajdują się USA (a to tutaj rynek ekożywności jest największy) oraz Oceania (największy areał eko upraw).

Jeżeli chodzi o zestawienie krajów, najwięcej rolników ekologicznych działa na terenie Indii (400 551), Ugandy (188 625) i Meksyku (128 862, dane z 2008 roku).

The World Of Organic Agriculture to publikowany co roku przez FiBL i IFOAM raport zawierający globalne statystyki dotyczące rolnictwa ekologicznego. Jego prezentacja odbyła się 15 lutego 2012 w trakcie Targów Bio Fach w Norymberdze.

Szukasz więcej informacji o zaletach zdrowotnych żywności ekologicznej? Sprawdź dział ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA

 

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym