Ekologiczny jarmark w Montpellier

Jak kupuje się świeże, ekologiczne warzywa i owoce na francuskim jarmarku? Regionalni rolnicy ekologiczni sprzedają tam swoje produkty dwa razy w tygodniu: w środę i w sobotę. Na 150 metrowym szerokim pasie chodnika przygotowanych jest około 200 stoisk.

Nie wszystkie z nich oferują produkty rolnictwa ekologicznego, ale bioprodukty dostępne są na blisko 2/3 z nich. Stragany warzywne oferują piękne wiązki marchwi, białej i różowej rzodkiewki, różnych odmian ziemniaków świeżych, groszek, pomidory o różnych kształtach i kolorach, świeże sałatki, jeszcze zielone szparagi a także oliwki, sery i chleby. Jarmark odbywa się w bezpośrednim sąsiedztwie atrakcji turystycznej jaką jest zabytkowy akwedukt, który widać na jednej z fotografii. To ważne, bo przyciąga turystów, którzy także mogą zainteresować się ekologiczną żywnością.
Czy doczekamy się takich jarmarków w Polsce? Na pewno ? to tylko kwestia czasów. Pierwsze już są. Na regularne ekojarmarki wybrać się mogą mieszkańcy Warszawy, Lublina, Wrocławia i Torunia. Staramy się na łamach Biokuriera regularnie informować o datach (prosimy też sprawdzać nasz biokurierowy kalendarzyk). Organizatorów tego typu inicjatyw zapraszamy natomiast do współpracy w zakresie rozpowszechniania informacji na temat jarmarku!

materiał opublikowany dzięki uprzejmości serwisu bio-info.cz

 

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 


 

Jeśli chcą być Państwo na bieżaco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!

 


 

{jcomments on}

Brak postów do wyświetlenia