
Truskawki z upraw ekologicznych są smaczniejsze i mają więcej wartości odżywczych. Korzystniejsze jest także ich oddziaływanie na glebę i genetyczne zróżnicowanie – to wyniki badań naukowców z Washington State University.
Badania przeprowadzono w Kaliforni (USA), gdzie znajduje się 90% upraw amerykańskich truskawek. Przeanalizowane i porównane zostały: smak, jakość i wartości odżywcze 13 truskawek z farm ekologicznych i 13 z farm konwencjonalnych. Badacze przeanalizowali także chemiczne i biologiczne właściwości ziemi.
Według naukowców, truskawki ekologiczne przewyższały swoje konwencjonalne odpowiedniki nawet pod względem przydatności do spożycia (shelf life). Badania opublikowane zostały w internetowym magazynie PLoS ONE.
Biokurier o ekologicznych truskawkach
zdj.: www.sxc.hu
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.