Wegeburgery, pizze, sałatki, szejki czyli fast food w oparciu o ekologiczne surowce – taki pomysł na biznes realizuje amerykańska firma Amy’s kitchen.
Otwarcie pierwszego lokalu pod szyldem Amy’s Drive-Thru zaplanowano jeszcze na lipiec. Prawie całe menu (za wyjątkiem napojów gazowanych) oparte będzie o składniki pochodzące z upraw ekologicznych. Wszystkie serwowane potrawy będą wegetariańskie a ich przygotowanie ma zająć nie więcej niż 3 minuty – pomysłodawcy biznesu twierdzą, że wszystko jest już przetestowane i jak najbardziej możliwe do zrealizowania.
Fast, Bio i Wege… menu
W ofercie Amy’s Drive-Thru znajdzie się: burito, makarony z serami, pizze ((składniki będzie można wybierać samodzielnie), sałatki i wege burgery. Część potraw dostępna będzie w wersji bezglutenowej, do ich przyrządzania przewidziana jest oddzielna kuchnia.
Jakie ceny?
Ceny w lokalu mają być przystępne. Burgery kosztować będą około 3$ (ok. 12 zł) a burito ok 5$ (ok. 20 zł). Pierwszy lokal znajdował się będzie przy Autostradzie 101, która wiedzie z południa na północ Stanów Zjednoczonych wzdłuż zachodniego wybrzeża. Lokal umiejscowiony będzie w bezpośrednim sąsiedzie „konwencjonalnych” fast foodów takich jak Taco Bell, Burger King, Arbys, In-N-Out Burger i El Pollo Loco.
Amy’s Kitchen to to amerykańska firma rodzinna od wielu lat specjalizująca się w przygotowywaniu dań gotowych.
Co sądzicie o takim połączeniu szybkiej kuchni z ekologiczną żywnością? Możliwe tylko w Ameryce czy jak najbardziej do przeniesienia na europejski grunt?