Ekologiczna akwakultura to wciąż „nisza w niszy”. 50 000 ton ryb z certyfikatem ekologicznym sprzedano na terenie Unii Europejskiej w 2015 roku. Za 44% produkcji odpowiada Irlandia a w Polsce sprzedano zaledwie 19 ton ryb BIO. Dane pochodzą z opublikowanego maju 2017 r. raportu EU Organic Agriculture i dotyczą 2015 roku.
Obrót rybami ekologicznymi to zaledwie 4% ogólnych obrotów na rynku akwakultury.
Głównym producentem (w jakości eko) jest Irlandia (44%). Na dalszych pozycjach plasują się Włochy (17%), Wielka Brytania (7%) oraz Francja (6%).
W jakości ekologicznej najczęściej prowadzony jest chów:
- łososia (ok. 16 000 ton, 9% całkowitej produkcji łososia w UE),
- małży (ok 20 000 ton, 4% całkowitej produkcji w UE)
- karpia (ok 6000 ton, 8% całkowitej produkcji w UE)
- pstrąga (ok 6000 ton, 8% całkowitej produkcji w UE)
Szybki rozwój, wciąż mała skala
Wzrosty na rynku ekologicznej akwakultury na przełomie lat 2012-2015 są bardzo duże (20-30% w zależności od gatunku), ale skala produkcji jest wciąż stosunkowo niewielka.
Karp ekologiczny najpopularniejszy w Polsce
W Polsce najpopularniejszą rybą w jakości BIO jest karp, ale certyfikat ekologiczny w zakresie rybołóstwa w 2015 posiadały zaledwie 4 firmy.
Skąd pobrać raport?
Raport EU Organic Agriculture dostępny jest w formacie pdf tutaj.
Więcej na temat ekologicznej akwakultury w naszym tekście: Czy już czas na eko rybę?