EKO Piekarnia Kiełtyka swoje produkty sprzedawać będzie w pełni biodegradowalnych opakowaniach. Zmianę wprowadzono w pierwszych dniach kwietnia. Od razu zyskała aprobatę klientów.
Świat walczy z plastikiem. Na cenzurowanym znalazły się m.in. foliowe worki. Sprzedawanych w nich jest wiele produktów, po które codziennie sięgamy, np. pieczywo. Okazuje się jednak, że wcale tak nie musi być. EKO Piekarnika Kiełtyka od niedawna sprzedaje swoje produkty – ciastka i przekąski – w folii przyjaznej środowisku. Wytwarzana jest techniką ekstruzji z biopolimerów biodegradowalnych opartych na ziarnach kukurydzy, co sprawia, że jest w pełni kompostowalna.
EKO Piekarnia Kiełtyka powstała w 1993 r. 10 lat później otrzymała pierwszy certyfikat przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego. Firma dostarcza do sklepów ekologicznych nie tylko wysokiej jakości pieczywo, ale też ciastka i przekąski.
Co to znaczy biodegradowalny?
Materiał biodegradowalny powstaje w zgodzie z zasadami ekorozwoju. W trakcie jego produkcji mniejsza jest emisja gazów cieplarnianych, zużycie energii i zasobów nieodnawialnych. Dzięki temu tworzywo jest mniej obciążające dla środowiska.
Produkty biodegradowalne wytwarzane są z materiałów biologicznych, najczęściej z naturalnych produktów rolnych, np. cukrów pochodzących z kukurydzy.
https://biokurier.pl/dom-i-ogrod/ogrod-ekologiczny/kompost-w-ogrodzie-jak-go-przygotowac/
By dane opakowanie faktycznie było biodegradowalne, a zatem w krótkim czasie zniknęło z powierzchni ziemi, musi posiadać odpowiedni certyfikat. Jego pozyskanie nie jest obligatoryjnie, więc wiele firm nie korzysta z możliwości jego zdobycia. Dokument nadaje DIN CERTCO (Niemiecki Instytut Standaryzacji). W Polsce uprawnienia tego urzędu i zgodę na przyzwanie certyfikatu posiada Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Opakowań w Warszawie (Centrum Certyfikacji Opakowań).
Zdecydowanie bardziej przyjazne środowisku są opakowania kompostowalne. Oznacza się je specjalnym symbolem z roślinką i można je wyrzucić do kompostownika. Rozkładają się bardzo szybko, a przy tym nie pozostawiają po sobie śladu. Są zupełnie nieszkodliwe dla środowiska. Do ich produkcji używa się surowce odnawialne, np. ziemniaki, soję czy kukurydzę.