Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym – konferencja online

blank

Stworzenie płaszczyzny wymiany poglądów i doświadczeń oraz zaprezentowania dobrych praktyk – to cele jakie chcą osiągnąć organizatorzy konferencji „Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym”. Konferencja odbędzie się w dniach: 22-23.10.20 w formule online.

Tematy konferencji 

  • bieżące edukowanie zainteresowanych przedsiębiorców jak rozwijać działalność w obszarze turystyki kulinarnej,
  • różne formy edukacji turystów,
  • edukacja młodego pokolenia jako potencjalnego odbiorcy tradycji kulinarnych oraz kontynuatora tych tradycji,
  • kulinaria jako przedmiot edukacji,
  • narzędzia edukacji,
  • konieczność edukacji lokalnych społeczności,
  • działalność gastronomiczna, działalność turystyczna, działalność kulturowa,
  • element dobrostanu ekonomicznego, widziany oczami przedsiębiorców, samorządów, gospodarzy regionów, organizacji, grup działania,
  • narzędzia promocji kulinariów lokalnych i regionalnych,
  • kulinaria jako potencjał rozwoju regionalnego,
  • dobre praktyki rozwoju turystyki kulinarnej,
  • szlaki kulinarne, sieciowanie produktów kulinarnych,
  • wykorzystanie kulinariów dla rozwoju turystyki,
  • wykorzystanie kulinariów dla rozwoju regionów,
  • tradycje i zwyczaje kulinarne w budowaniu tożsamości lokalnej i regionalnej,
  • współpraca jako element sukcesu w rozwoju regionalnym,
  • sposoby podnoszenia atrakcyjności regionów przy wykorzystaniu lokalnych walorów kulinarnych,
  • sposoby aktywizacji terenów wiejskich.

 Organizatorami wydarzenia są:

  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
  • Instytut Wiedzy i Umiejętności IWIU

Partnerem Wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Podczas dwóch dni konferencji planowane są:

  • Wystąpienia przedstawicieli patronów wydarzenia i gości instytucjonalnych min: Prezesa POT, Sekretarza Stanu Ministerstwa Rozwoju, Dyrektora Instytutu Dziedzictwa Wsi, Przedstawiciela Warszawskiej Organizacji Turystycznej
  • Wystąpienie Erika Wolfa – prezesa Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych (World Food Travel Association – WFTA)
  • Debata na temat modelu kształcenia dla gastronomii, która poprowadzi Maciej Barton a uczestniczyć w niej będą praktycy branży gastronomicznej i turystycznej.
  • Blok wystąpień w języku angielskim z udziałem gości z USA

Fabio Parasecoli – profesora nauk o żywności na Wydziale i Żywieniu na Uniwersytecie Nowojorskim w Nowym Jorku

Lucy Long – badaczki kultury kulinarnej, profesora Uniwersytetu stanowego w Ohio

  • Dyskusja
  • Debata nt. „ kulinaria, edukacja, marka i rozwój regionu, którą poprowadzi Hubert Gonera.
  • Warsztaty tematyczne

Terminarz:

Zgłoszenia  tematów  wystąpień podczas konferencji do 30.09.20

Zgłoszenie uczestnictwa bez wystąpienia  w konferencji do 18.10.20

Przesłanie treści wystąpień do 15.10.2020

Kontakt: piotrdominik@autograf.pl lub p.dominik@vistula.edu.pl

Brak postów do wyświetlenia