Dwór Sieraków k. Krakowa z rekomendacją Slow Food

W piątek 6 grudnia 2013 Jacek Szklarek prezes Stowarzyszenia Slow Food Polska przekazał na ręce właścicieli Dworu Sieraków, Karoliny Grabowskiej i Pawła Gąsiorka oraz szefa Kuchni Janusza Fica dyplom uprawniający ich do umieszczenia symbolu ślimaka przy wejściu do budynku.

Restauracja Dwór Sieraków jest pierwszym lokalem slowfoodowym w Małopolsce, który wespół z Ancora Restaurant z Krakowa otrzymał to prestiżowe wyróżnienie. Ta stara, szlachecka siedziba położona jest 22 km od Krakowa, w otoczeniu sielskiego krajobrazu z widokiem na Beskid Wyspowy. Można tu nie tylko zdrowo zjeść i napić się dobrego wina, ale również odprężyć się z dala od hałaśliwego miasta.

Menu restauracji otwiera następujące zdanie: Połączyć tradycję i nowoczesność, polskie i obce smaki, gotować zdrowo, dietetycznie – ale smacznie i obficie. Stosować tylko świeże i lokalne składniki. Zioła z własnego ogrodu, grzyby z okolicznych lasów, owoce z pobliskich sadów. Takie zadanie dostał szef kuchni w Dworze Sieraków. W dalszej kolejności następuje wyliczenie produktów i zapewniających je dostawców.

Oto niektóre z oferowanych przez kuchnię Dworu Sieraków dań: Pierogi z ciasta razowego z soczewicą, kurkami i szparagami, Ryba dnia z Jeziora Dobczyckiego (w zależności od połowu) na różne sposoby  albo staropolskie zrazy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Znak ślimaka – symbol ruchu Slow Food można znaleźć tylko w 9 polskich restauracjach. Otrzymały go warszawskie – Restauracja 99, Solec 44 i Atelier Amaro, Aruana z Serocka, Park Hotel ze Szczecina, Hugo z Poznania, White House z Sopotu, Gothic Cafe z Malborka i Romantyczna ze Wzgórz Dylewskich.

Rekomendacja od Stowarzyszenia Slow Food Polska to gwarancja dla klienta, że w lokalu podawane są potrawy z produktów sezonowych, regionalnych, świeżych i ekologicznych, przyrządzonych według tradycyjnych przepisów.

źródło (tekst i zdjęcia): Dwór Sieraków

Brak postów do wyświetlenia