Ekologiczna produkcja warzyw i owoców, analiza aktualnej sytuacji w rolnictwie ekologicznym, marketing produktów ekologicznych, gospodarstwo jako miejsce dla seniorów – to tylko niektóre z tematów, które poruszone zostaną podczas tegorocznej edycji seminarium „Dobre Żniwa”.
Dobre Żniwa odbędą się w dniach 16-17 marca 2018, Sala Rafallo w Bończy 29A, 09-533 Słubice. Pierwszego dnia, o 17, prezentacja redaktora naczelnego Biokuriera, Karola Przybylaka na temat marketingu produktów ekologicznych.
Oto szczegółowy program:
Piątek 16 marca 2018
13.30 Rejestracja uczestników (uwaga, możliwość obiadu o 13.00, tylko w przypadku wcześniejszego zgłoszenia i opłacenia kosztu 30zł)
14.00 Przywitanie gości i otwarcie seminarium, Peter i Ewa Stratenwerth (Stow. Ziarno) 14.30 Sytuacja w rolnictwie ekologicznym w Polsce, (Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Rozwoju Wsi)
14.50 Pytania
15.00 Ekologiczna produkcja warzyw i owoców miękkich w gospodarstwie „U Pana Sowa” Bożeny i Sławomira Fiutków oraz współpraca rolników w Grupie Producenkiej Brzost-Eko, III miejsce w konkursie Ministerstwa Rolnictwa na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w Polsce 2016,
15.20 Pytania i dyskusja
15.30 Przerwa na kawę
16.00 Nowości w rolnictwie ekologicznym u naszych niemieckich sąsiadów, refleksje dorady Werner Vogt Kaute, (Naturland, Niemcy)
16.30 Pytania i dyskusja
17.00 Marketing w gospodarstwach ekologicznych, Karol Przybylak, Biokurier
17.30 Pytania i dyskusja
17.40 Ekologiczne gospodarstwo jako miejsce dla seniorów, Roman Świątek, Agricola, Krępsko, woj. wielkopolskie
18.00 Kolacja
19.00 Przedstawianie się uczestników – wieczór integracyjny
W czasie pierwszego dnia Seminarium będzie odbywać się wymiana nasion ekologicznych, szczegóły w załączniku.
Sobota 17 marca 2018
09.00 Co przewidzieli pionierzy rolnictwa ekologicznego 80 lat temu? Peter Stratenwerth
09.20 Powstanie uniwersytetów ludowych w Danii i ich rola w budowaniu narodu, wnioski na XXI wiek, Ewa Smuk Stratenwerth
09.50 Moje doświadczenia w ekologicznym gospodarowaniu (chów bydła, zboża, łąki, pastwiska), Pisarzowice w woj. śląskim, Stefan Haczek
10.15 Jak uzyskać dobre plony z ekologicznego sadu – moje sekrety, Arkadiusz Kartus, Marchaty, woj. łódzkie
10.45 Pytania i dyskusja
11.00 Przerwa na kawę
11.30 Agroekologia, ważny trend, Joanna Bojczewska, Nyeleni Polska
11.50 Systemy rolno-leśne – innowacyjne i zrównoważone rolnictwa dr Robert Borek, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
12.10 Mała prezentacja nowego rocznika studentów Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego
12.20 Pytania i dyskusja
12.30 Obiad
13.30 Praca w 4 grupach warsztatowych z udziałem referentów
– Współpraca w rolnictwie ekologicznym: Kooperatywy, RWS i Nyeleni Polska
– Uprawy roślinne w rolnictwie ekologicznym, Werner Vogt Kaute
– Ekologiczny Uniwersytet Ludowy Ewa Smuk Stratenwerth i Paweł Kulpa
15.00 Podsumowanie pracy warsztatowej, zakończenie seminarium, Ewa i Peter Stratenwerth
Po seminarium istnieje możliwość zwiedzenia Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego w Grzybowie oraz gospodarstwa i ekologicznych przetwórni: piekarni i serowarni Ewy i Petera Stratenwerthów
Ważny Komunikat od organizatorów
Uprzejmie prosimy o wcześniejsze zgłoszenia uczestnictwa (do 12.03.2018) na formularzu dostępnym na stronie www.ziarno.grzybow.pl. Noclegi prosimy zamawiać samemu w Hoteliku nad Wisłą lub okolicznej agroturystyce. Dodatkowe informacje na stronie. Prosimy o udział w kosztach wyżywienia: 30 zł za jeden obiad i 20 zł za kolację.