Biopiekarz zapowiada przełom na rynku ekologicznego i bezglutenowego pieczywa

Biopiekarz, czyli znany z ekologicznych i bezglutenowych wypieków, Bogdan Smolorz łączy siły z mazurską piekarnią „Nowakowski Tradycja”. Już wkrótce na rynku pojawi się pieczywo i wyroby cukiernicze z certyfikatem ekologicznym. Wytwarzane będą w dwóch piekarniach, z których jedna prowadzona będzie w standardzie „gluten free”.

Biopiekarz w nowej odsłonie

Pierwsze produkty pod marką „Biopiekarz” mają pojawić się na rynku jeszcze w te wakacje. Obie piekarnie przeszły już proces certyfikacji i czekają na stosowne dokumenty.

Jesteśmy zdeterminowani żeby przeprowadzić wypieki na naturalne tory, sukcesywnie wycofując wszystko co w naturalnym piekarstwie nie powinno mieć miejsca. Wszelkie zmiany mają zapoczątkować na tamtym terenie powrót do naturalnego rzemiosła i zaprowadzenie produkcji do standardu BIO , a produkcję konwencjonalną przeprowadzić na powrót do wczesnego rzemieślniczego piekarstwa

– napisał na facebooku Bogdan Smolorz.

W rozmowie z Biokurierem dodał:

Planujemy włączenie do oferty kilkunastu rodzajów pieczywa. Uważam, że bezglutenowość może być nowym pomysłem dla piekarni – będziemy mogli zaproponować im uzupełnienie oferty sklepów firmowych o takie właśnie wyroby, których żadna piekarnia (wytwarzająca wyroby glutenowe), nie jest w stanie przygotować. Jesteśmy również otwarci na współprace z wszystkimi innymi podmiotami zainteresowanymi wysokiej jakości pieczywem. Chcemy  pokazać, że bezglutenowe pieczywo może dobrze smakować. Pracę nad nowymi rodzajami chleba ułatwi mi przyzakładowe laboratorium do próbnych wypieków i testów. Dobrej jakości sprzęt i zaplecze, ale także sama osoba Mistrza Nowakowskiego, przekonały nie do podjęcia tego wyzwania.

W zakładach, które objęte będą certyfikacją ekologiczną będzie można wytwarzać ekologiczne pieczywo, wyroby cukiernicze, ale także lody.

Poprawi się sytuacja na rynku ekologicznego pieczywa?

Pieczywem oferowanym przez zlokalizowane w miejscowości Iłowo – Osada i Kisiny (woj. warmińsko – mazurskie), już interesują się dystrybutorzy ekologiczni.Trudno się dziwić. Na rynku wciąż brakuje pieczywa (zwłaszcza dostarczanego regularnie na co narzekają chociażby właściciele sklepów eko w Warszawie) w jakości ekologicznej o czym pisaliśmy już na łamach Biokuriera wielokrotnie. Nowa inicjatywa pod szyldem „Biopiekarz” z pewnością tą lukę zmniejszy i da nowy impuls.