Biokurier 1-2020 pełen nowości

Len, karnawałowe przekąski, yerba mate, ogród przyjazny owadom – to tylko niektóre z tematów, które prezentujemy w pierwszym tegorocznym numerze Biokuriera. Nakład to tradycyjnie 32 000 egzemplarzy – Biokurier dostępny jest w najlepszych sklepach z ekożywnością na terenie całej Polski.

W 2020 roku wprowadziliśmy kilka nowych działów. Pierwszy z nich to FOODCHALLENGE, w którym porównujemy właściwości odżywcze i kulinarne „konkurujących” ze sobą produktów.

Na pierwszy ogień poszły bataty i ziemniaki, które opisuje Paulina Borkowska, dietetyk kliniczny z Holistic Nutrition Clinic. Jaki jest rezultat tego starcia?

Zapraszamy do lektury oraz wypróbowania przepisów na zupę krem z batata z grzankami oraz kotlety ziemniaczane w wersji wegańskiej.

W dziale WIESZ WIĘCEJ prezentujemy zalety lnu. Nie przez przypadek jego łacińską nazwę (linum istitatissimum) można przetłumaczyć jako „bardzo użyteczny”. Artykuł uzupełniają przepisy Katarzyny Kosmali. Spróbujcie bułeczek orkiszowych z siemieniem lnianym oraz chlebka bezglutenowego z lnem.

Chcesz otrzymywać Biokurier prosto do domu? Zaprenumeruj

Sekcja DBAJ O ZROWIE to tekst Agnieszki Gotówki otwierający cykl dotyczący chorób dietozależnych. 12 milionów ludzi w Polsce zmaga się ze schorzeniami, które swoje źródło mają w nieprawidłowej diecie. Szacuje się, że złe odżywianie przyczynia się do rozwoju ponad 80 różnych chorób.

EKOLOGICZNY FLESZ TECHNOLOGICZNY to kolejna nowość w tym roku. W każdym numerze Karol Przybylak prezentuje ciekawostki i nowości z dziedzin odnawialnych źródeł energii, elektromobilności czy też innowacyjnych rozwiązań w duchu zero waste.

Chcesz rozdawać Biokurier w Twoim ekosklepie? Zapraszamy do współpracy

Lubicie yerba mate? Joanna i Michał Litwińscy prezentują 5 ważnych zalet tego naparu, a Agnieszka Bińkowska (właścicielka marki Pizca Del Mundo) doradza jak wybrać najlepszą yerbę.

Katarzyna Jankowska dzieli się przepisami karnawałowymi dla alergików. Z pewnością skorzystają z nich także inni czytelnicy. Co powiecie na oponki bez sera albo chrupiącą ciecierzycę?

Ta ostatnia potrawa proponowana jest przez nas w dwóch wersjach. Opcję pikantną opracowała Maria Zubowicz odpowiedzialna za GARŚĆ PRZEPISÓW. Tym razem karnawałowo: chrupiąca pikantna cieciorka, hummus klasyczny, pasta z tofu i ziemniaków, sos z czerwonej porzeczki, falafele z warzywami i wędzone tofu z ananasem. Wszystko to bez problemu przyrządzicie sami z naszymi przepisami.

Jak stworzyć ogród przyjazny owadom? Na to pytanie odpowiada Martyna Cieślińska. Dział W OGRODZIE ruszył. Kolejna nowość  

Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuje, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, wraca z kolejną publikacją. Tym razem stawia przed czytelnikami 52 wyzwania, dzięki którym możemy ograniczyć ilość generowanych odpadów. Polecamy wywiad w dziale LESS WASTE.

Zmiany także w sekcji KOSMETYKA NATURALNA, którą opiekuje się teraz Anna Zainczkowska, kosmetolog i właścicielka bydgoskiego ECO DAY SPA. Zaczynamy od podstaw. Po pierwsze skóra.

Jak w każdym Biokurierze nie brakuje też nowości i aktualności z bioświata.

PARTNER NUMERU